Ceban: Covid încă reprezintă o amenințare pentru cetățeni. Centrul de la Moldexpo trebuie să rămână deschis, în cazul unui alt val de infectări

0

Chiar dacă capitala e în Cod Galben de Covid-19 și incidența de vaccinare în Chișinău este de 41%, acesta nu e motiv ca să fie relaxate măsurile pandemice. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban.

„Astăzi Chișinăul este pe primul loc cu privire la vaccinarea populației cu circa 41 de procente pe teritoriul municipiului, cred că rata este mult mai mare luând în considerare și vaccinările care au avut loc în țara vecină, România, date care nu sunt deocamdată colectate. Vaccinarea în rândul medicilor și personalului din domeniul educațional este de circa 97 de procente. Aduc sincere mulțumiri atât specialiștilor, cât și tuturor cetățenilor!

Astăzi în mun. Chisinau, conform incidenței, suntem în cod galben de alertă.

Dar nu ne relaxăm și întreprindem măsurile de precauție și pregătire către posibile agravări epidemiologice COVID.

Se face o presiune foarte mare ca Centrul COVID să fie eliminat de la Moldexpo.

Atenționez că un posibil val al pandemiei ar agrava situația în sistemul spitalicesc.

Am propus Ministerului Sănătății să avem o evaluare comună a spațiilor de la Moldexpo, să decidem asupra necesității de dotări suplimentare, inclusiv privind montarea stației de oxigen. Avem acum un moment de respiro, perioadă bună pentru asemenea evaluare și pregătiri”, a declarat Ceban.

Primarul spune va fi convocată ședința Comisiei extraordinare de sănătate publică a mun. Chișinău pentru a avea discuții cu specialiștii și a prioritiza acțiunile necesare în municipiu, în contextul tulpinelor Delta și Omicron.

„Totodată, am luat act și vom cere părerea experților inclusiv pe subiectul gripei sezoniere, care a fost depistată prin câteva cazuri, în RM, inclusiv în Chișinău. Punem cel mai mare accent pe vaccinare!

Continuăm maratoanele de imunizare anti-COVID la punctele mobile în Chișinău, la autobuzul și troleibuzul de vaccinare. În parteneriat cu agentii din HORECA, vom continua maratoanele demarate. La fel, cele 70 de puncte de vaccinare amenajate pe teritoriul Chișinăului sunt deschise și disponibile pentru fiecare. În municipiu îi vaccinăm pe toți fără discriminare, inclusiv pe toți doritorii de a primi doza 3 (booster). Avem încă o solicitare către Ministerul Sănătății: să se asigure livrarea constantă a vaccinurilor și dispunerea de un Plan strategic de procurări de vaccinuri solicitate de populație – Janssen și Sputnik V. Astăzi în RM, vaccinurile de la Johnson&Johnson și Sputnik sunt cele mai solicitate, dar ele nu sunt disponibile!

În ajunul sărbătorilor de iarnă, rog toți agenții economici HORECA și organizatorii de festivități, în cazul dacă vor organiza mese festive și corporative – să le organizeze conform regulilor de sănătate publică: cu număr limitat, cu păstrarea distanței fizice între scaune și mese, cu accesul strict doar al celor cu certificate de vaccinare, teste negative sau certificat medical că persoana a fost bolnavă de COVID”, a conchis edilul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata