Ceban îndeamnă la prudență: Sfaturi esențiale pentru părinți și copii în perioada vacanței de iarnă

0

Copii și părinții acestora sunt îndemnați de autoritățile municipale să fie prudenți în perioada vacanței de iarnă și să respecte un șir de recomandări privind siguranța elevilor, în special în afara locuințelor.

În primul rând, părinții sunt rugați în mod repetat să le reamintească tuturor copiilor regulile de circulație și să apeleze la polițiști atunci când se rătăcesc.

„Discutaţi deschis cu copilul despre cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, asiguraţi-vă că acesta cunoaşte numele complet al dvs., numărul de telefon, precum şi adresa de domiciliu. Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat, învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă. Dacă s-a rătăcit, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, amintiți-le mereu regulile de circulaţie şi importanţa respectării acestora, prin oferirea unor exemple de bună conduită în trafic. Atenție la posibilele accidente cu mijloace aparent inofensive. În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul unic 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix, indiferent dacă aveţi sau nu credit”, se arată într-un mesaj al primarului general al Capitalei, Ion Ceban.

De asemenea, în zilele geroase sau în cele cu ninsoare, copiii sunt îndemnați să evite zonele periculoase.

„Manifestați vigilență și precauție în zonele cu țurțuri și evitați deplasarea prin locuri cu trafic intens sau trotuarele din imediata apropiere de clădirile cu decorațiuni masive. Evitați deplasarea pe bazine acvatice, lacuri sau râuri acoperite de gheață, indiferent de aparențele rezistente ale stratului de gheață. În condiții de vizibilitate redusă, în special după căderea întunericului, folosiți îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a vă face mai vizibili în lumina farurilor”, se mai arată în mesajul primarului general.

Precizăm, elevii din capitală au fost instruiți și în școlile lor despre măsurile de securitate pe perioada vacanței de Crăciun și Revelion. Elevii vor reveni la ore în data de 9 ianuarie. Până atunci, însă, instituțiile extrașcolare din Chișinău vor activa, iar centrele de creație au elaborat planuri de acțiuni ce conțin activități cu diverse tematici pentru perioada de referință.

În total, în cadrul acestor unități educaționale vor avea loc 23 de activități cultural-artistice de tip: spectacole distractive, concursuri, ateliere de creație, expoziții și seminare tematice, competiții sportive, excursii pe teritoriul municipiului Chișinău etc. Pentru aceste activități au fost încadrate 350 de cadre didactice. În cadrul cercurilor de la instituțiile extrașcolare din municipiul Chișinău sunt înscriși 13409 clase de copii, iar peste 6300 vor participa la activitățile prevăzute pentru perioada vacanței.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata