Ceban: Specialiștii atenționează! Cazurile de viroză și gripă, tot mai multe

0

Situația epidemiologică din Capitală privind infecțiile respiratorii șj cazurile de gripă rămâne una îngrijorătoare. Doar săptămâna trecută, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 6432 de cazuri de viroze respiratorii, fiecare al doilea pacient fiind copil.

Totodată, potrivit edilului Ion Ceban, au fost constatate și 163 de cazuri de gripă, dintre care 97 în rândul copiilor de până la 17 ani.

”Din numărul total de pacienți cu gripă, au fost spitalizați 116 bolnavi, iar 51 bolnavi – primesc tratament în condiții de ambulator, sub supravegherea medicilor de familie. Observăm sporirea cazurilor de gripă și a infecțiilor respiratorii. La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii sunt internați 110 copii pe 100 paturi, dintre care 67 au fost internați cu gripă. Totodată, predomină internările cu infecții respiratorii și varicelă.
La Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 este raportat, la fel, un flux sporit la internări, fiind spitalizați 125 de copii (până la 3 ani) pe 100 de paturi”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

Amintim că pentru vaccinarea antigripală, în sezonul 2022-2023, au fost distribuite 47 300 doze de vaccin. Până în data de 3 ianuarie au fost vaccinate aproximativ 47 de mii de persoane, ceea ce constituie 99,3%, din numărul dozelor distribuite.

”Înregistrăm o situație complicată epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii, dar și o adresabilitate sporită la internări în spitale, dar instituțiile medicale municipale sunt mobilizate în asigurarea asistenței medicale în volum deplin pentru copii și adulți.
Specialiștii recomandă consultația medicului de familie la apariția simptomelor de viroză sau infecții respiratorii, urmarea tratamentelor prescrise, izolarea la domiciliu sau internarea la decizia medicului”, a mai precizat Ion Ceban.

Specialiștii mai recomandă să evităm spațiile aglomerate, să ne spălăm mai des pe mâini, să respectăm eticheta tusei și strănutului (în pliul cotului sau în șervețel), să purtăm masca de protecție în spațiile aglomerate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata