Cel mai vocal opozant PAS redus la tăcere. Tauber, victima regimului Sandu

0

Între Prut și Nistru integritatea și independența sistemului judecătoresc și al statului de drept sunt puse din nou la mare încercare.

Explic.

Deputatul Marina Tauber, liderul unuia dintre cele mai vocale partide de opoziție din Republica Moldova, Partidul „ȘOR”, este, de trei săptămâni, încarcerat în cel mai obscur penitenciar. Acest lucru se întâmplă în lipsa unor probe cât de cât concludente. Dosarul Marinei Tauber are toate elementele unui dosar politic la comandă: scurgeri de informații neprobate în presa afiliată guvernării, intimidări ale martorilor, acuzații și judecăți de valoare ale președintelui Maia Sandu, ale ministrului Justiției și ale altor decidenți politici de la Chișinău.

Mai mult, arestarea unui lider al opoziției coincide cu cele mai mari crize socio-economice din istoria contemporană, dar și cu o prăbușire în sondaje a președintelui Maia Sandu și al PAS, partid care deține majoritatea în Parlament.

De ce este învinuită Marina Tauber?

Potrivit procurorilor, deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, este acuzată că ar fi falsificat raportul privind gestiunea financiară a partidului și că ar fi efectuat plăți unor artiști care urmau să evolueze la un concert la Chișinău, cheltuieli care nu ar fi fost raportate.

Doar că nici una dintre aceste acuzații nu are vreo legătură cu Marina Tauber. Iar acest lucru este confirmat de martorii în cadrul dosarului.

Din datele pe care le dețin, Marina Tauber nu s-a ocupat niciodată de gestionarea finanțelor partidului din care face parte, iar semnătura ei nu figurează pe nici un raport de acest gen. În al doilea rând, concertul, programat în data de 19 iunie, nu a mai avut loc, fiind interzis de autorități.

Managerul companiei care s-a ocupat de organizarea concertului, precum și de contractarea artiștilor, Gheorghe Negură, susține că interpreții nu au încasat nici un ban pentru concertul din 19 iunie. De asemenea, el le-a confirmat procurorilor că Partidul „ȘOR” nu a fost organizator al concertului.

Poziția a fost susținută și de unul dintre cei mai renumiți interpreți ruși, Filip Kirkorov, care urma să cânte la concert. Acesta a declarat că nu a primit nici un ban pentru a evolua în cadrul evenimentului și nici despăgubiri pentru cheltuielile suportate, din cauza anulării concertului. Invitat de avocații lui Tauber să depună mărturie în fața procurorilor, Kirkorov nu a fost lăsat să intre pe teritoriul moldovean. Artistul a aterizat cu o cursă charter la Chișinău și a aflat că are interdicție de a intra în Republica Moldova.

„Concertul care urma să aibă loc pe 19 iunie, în Piața Marii Adunării Naționale din Chișinău, nu a avut nici o legătură cu politicul, inclusiv cu Partidul „ȘOR”, a declarat Kirkorov în cadrul unui interviu recent.

Apărarea Marinei Tauber este sigură că dosarul este unul eminamente politic, iar instanța care a decis arestarea deputatului s-a bazat doar pe presupuneri – nici o probă nu a demonstrat că Marina Tauber ar fi comis vreo ilegalitate. Potrivit avocaților Aurel Colenco și Iulian Balan, probele aduse de procurori sunt penibile și lipsite de sens, iar decizia Curții de Apel Chișinău de a îl lăsa pe deputat după gratii este abuzivă și arată că dosarul este o comandă politică.

Mai mult, avocații susțin că nici Marinei Tauber, nici apărătorilor săi, nu le-a fost comunicată decizia motivată a instanței de recurs. Cu alte cuvinte, deși mai mult de jumătate din termenul de arest deja s-a scurs, nimeni nu cunoaște care sunt motivele unei astfel de decizii.

La rândul său, deputatul Marina Tauber, susține că dosarul în care este vizată este unul politic, iar procurorii nu au putut demonstra nicio probă care să o incrimineze. Tauber a mai spus că deținerea ei în Penitenciarul nr.13 este una fără precedent și a acuzat că regimul PAS stă în spatele acestei decizii.

„Ceea ce se întâmplă astăzi este fără precedent. Niciun politician, niciun deputat în funcție, nu a fost deținut vreodată la Penitenciarul nr.13. Este evident că asistăm la o presiune politică, o intimidare a opoziției. Partidul “ȘOR” reprezintă în prezent cea mai importantă forță de opoziție parlamentară de pe arena politică a țării, ei se tem de noi și ne persecută la orice pas”, a declarat Marina Tauber.

În ultima jumătate de an, Partidul „ȘOR” a organizat numeroase acțiuni de protest, care au culminat cu o manifestație de amploare la mijlocul lunii unii, la care au participat peste 40 de mii de oameni, acesta fiind cel mai mare protest organizat de când PAS a preluat puterea în stat.

Cel mai recent sondaje organizat de IMAS arată că PAS și Maia Sandu au pierdut, într-un singur an, jumătate din electorat, iar peste 60 la sută dintre moldoveni își doresc alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate.

Autor: Victor Nichituș

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata