Centrul COVID de la Moldexpo urmează a fi închis în câteva zile

0

Centrul COVID de la Moldexpo urmează a fi închis, în câteva zile.

Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, la ședința Parlamentului de astăzi. „O eventuală explozie ar fi ras o treime din Buiucani”, a spus ministra, transmite democracy.md cu referire la Unimedia.

„Centrul COVID de la Moldexpo, un alt subiect interesant. Eu am fost acolo personal, l-am vizitat de la A până la Z, o oră jumătate m-am aflat. Nu am preîntâmpinat pe nimeni. 

Creat în primăvara anului 2020, cu un scop foarte rațional ca să servească în calitate de Centru de triere a pacienților cu suspecție la COVID, el a ajuns un megaspital de peste 400 de paturi de tratament COVID și tocmai 37 de paturi de reanimare. 

Ca să comparați, Spitalul Clinic Republican cu aproape 1000 de paturi are o secție de reanimare foarte modernă de doar 45 de paturi. Ea a fost suplinită acum în pandemie cu doar câteva paturi și aici în niște condiții pe care le cunoaștem cum sunt, deja am dezvoltat aceste 37 de paturi de reanimare.

La fiecare cap al pacientului care stătea pe patul de reanimare era o butelie enormă cu oxigen, care înmulțit la 37 și la o distanță apropiată de acele care mai erau în depozit, puteau provoca o tragedie de proporții. 

La o eventuală explozie la cea mai mică eroare tehnică, cunoașteți din țările din jur câte cazuri de acest gen au fost. Vreau să vă spun ce ne-au spus inginerii explozia acolo avea să fie ras o treime din sectorul Buiucani. 

Condițiile în care activau medicii erau departe de orice standard, dar despre pacienți nici nu mai discutăm, cei care au trecut acolo prin tratament știu la ce mă refer. Și iată în așa condiții medicii noștri, personalul, chiar au făcut minuni salvând mii de vieți pentru care le sunt profund recunoscătoare.

Când am ajuns la minister, am decis că acest centru trebuie descărcat și pacienții din reanimare urgent de evacuat. Acum, el a fost descărcat complet de toți pacienții, ei au fost transferați prin alte spitale, au fost păstrate doar 3-4 paturi pentru reanimare în caz dacă 112 aduce pacienți în stare mai gravă. 

În câteva zile vă informez că îl vom închide cu totul, dar aici sunt multe lucruri pe care o să le spun cu altă ocazie”, a declarat Ala Nemerenco la ședința Parlamentului.

Pentru securizarea activității Centrului COVID-19 de la Moldexpo Comisia extraordinară de sănătate publică a atenționat Ministerul Sănătății, fondatorul Centrului, despre pericolul apariției situațiilor neconforme și a insistat repetat pe instalarea imediată a stației de oxigen disponibile la Minister.

Ministerul Sănătății spune că generatorului de oxigen medical va fi instalat la „Centrul COVID-19” de la „Moldexpo” doar după întrunirea tuturor condițiilor tehnice de amplasare și exploatare în siguranță conform evaluării Agenției pentru Supraveghere Tehnică. 

Reacția vine în urma solicitării venite din partea Comisiei de Sănătate locale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata