Cetățenia RM, mai greu de obținut: Cererile vor fi verificate de SIS

0

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a promulgat modificările la Legea cetățeniei Republicii Moldova, adoptate de Parlament pe data de 14 iunie 2024. Actul prevede că nu toate persoanele născute pe teritoriul ţării vor putea primi cetățenia, iar cererile vor fi coordonate cu Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS).

Documentul a fost elaborat de către deputatul din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Igor Chiriac, iar prevederile sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. De asemenea, termenul de examinare a dosarelor va fi extins cu șase luni, transmite democracy.md cu referire la Newtv.md.

„Mai exact, în ultimii doi ani s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, 70% dintre care aparțin persoanelor din Federația Rusă, iar 20% – celor din Ucraina. Mai mult decât atât, autoritățile au identificat și numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți”, se arată în document.

Potrivit noilor prevederi, nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul R. Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei țării noastre, o vor primi. Excepția vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.

Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca și cererile de determinare a apartenenței la cetățenia Republicii Moldova sau de recunoaștere în calitate de cetățeni moldoveni care vor conține informații false sau vor tăinui date pertinente.

S-a propus introducerea obligativității coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informații și Securitate. Deputatul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă șase luni.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata