Cetățenii urmează să strângă cureaua și mai mult. Carnea costă cu 10 lei mai mult, prețul legumelor și fructelor s-a majorat cu 15 lei

0

Un nou val de scumpiri a venit peste Moldova. Carnea costă cu 10 lei mai mult, prețul legumelor și fructelor s-a majorat în medie cu 5 – 15 lei, iar în unele localități a crescut cel al pâinii. Aceste majorări vin pe fundalul unei creșteri rapide și zilnice a prețului pentru combustibili. Experții avertizează că acesta este doar începutul, iar cetățenii urmează să strângă cureaua și mai mult, transmite tv6.md.

Dacă acum o lună prețul unui kg de carne varia de la 65 la 75 de lei, astăzi produsul poate fi cumpărat cu 85 de lei. Baconul și slănina nu sunt cu mult mai ieftine și ajung să coste la Piața Centrală peste 65 de lei per kg.

„Scump, iată am cumpărat niște oase, dar ce să facem? Așa trăim, așa mâncăm”.

„Vom mânca legume. Totul este prea scump”.

Dezamăgire însă! Și prețurile pentru legume și fructe au explodat. Piersicile, de exemplu, se cu un preț de 15 – 25 de lei kilogramul, în funcție de calitate și soi. Castraveții – de la 10 la 25 de lei, cartofii ajung să coste 15 lei, iar morcovii – în medie 10 lei. Cumpărătorii sunt extrem de nemulțumiți.

„Degradează țara noastră, prețurile cresc ca pe drojdii. Nu există niciun control. Este greșit să completeze bugetul de stat din buzunarele oamenilor”.

„Firește, roșiile s-au scumpit. Prețurile la pere sunt în general uluitoare. Costă 20-25 de lei. Mere, la fel, toți spun că recolta din acest an este mare, merele sunt aruncate în câmp, dar prețul lor iată, 8-10 lei”.

„Uleiul, făina. În general, prețurile cresc în fiecare zi. Cum vom trăi? Este foarte greu”.

În plus, în unele raioane ale țării se scumpește pâinea. Zilele trecute la Căușeni, prețul produsului a crescut cu până la 50 de bani. Aceeași situație se atestă la Bălți și Soroca. Deși, potrivit experților, anul acesta avem o recoltă record de cereale – 1,5 milioane de tone.

Specialiștii spun că majorarea prețurilor la produsele alimentare este rezultatul crizei economice care a început în timpul pandemiei.

GHEORGHE COSTANDACHI, expert economic: „Creșterea prețurilor a început din ianuarie și continua până acum. În medie, se atestă o majorare ce pornește de la 35% și ajunge până la 100 de procente. În unele cazuri, cu 250%. Prețurile nu vor mai da înapoi, nu va exista stabilizare lor”.

Expertul mai spune că pe lângă produsele alimentare, ar putea crește prețul locuințelor, dar și al celor pentru utilitățile, iar următorul val de scumpiri este așteptat deja la sfârșitul acestei luni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata