China, interesată de produsele agricole din Republica Moldova

0

Piaţa chineză este deschisă pentru produsele agricole din Republica Moldova.

O declarație în acest sens a fost făcută de ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze la Chişinău, Yan Wenbin, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

În cadrul discuțiilor ambasadorul a declarat că China își menține piețele deschise pentru produsele noastre agricole, fiind interesată îndeosebi de cireșe, vișine, semințe de struguri, nuci, ulei, șrot, mere, vin, cereale ș.a. 

În acest sens, diplomatul a reiterat că este nevoie ca producătorii autohtoni să manifeste mai multă inițiativă pentru obținerea licenței de importator, fiind un moment-cheie pentru accelerarea exporturilor. 

De asemeena, a menționat că își va aduce aportul pentru a asigura diseminarea experienței chineze privind inovaţiile tehnologice în sectorul de irigare și de prelucrare a solului.

„Piața chineză rămâne o piață țintă, care urmează a fi valorificată în continuare, produsele moldovenești de origine vitivinicolă fiind promovate prin intermediul Oficiul Național al Viei și Vinului. Totodată, suntem recunoscători că sprijiniți demersul țării noastre de a dinamiza exporturile produselor agroalimentare pe această piață”, a declarat Vladimir Bolea.

Conform datelor statistice înregistrate, 3.6% din totalul producției alcoolice  moldovenești exportate în anul 2021, au fost direcționate pe piața Republicii Populare Chineze, aceasta valorând cca 9,3 mlrd dolari SUA. 

De asemenea, se înregistrează un interes față de băuturile alcoolice tari, exportul cărora a crescut cantitativ în anul 2021, cu cca 60% față de anul 2020, și valoric cu cca 32%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata