Summitul dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping s-a încheiat miercuri, în California, cu „progrese reale în faţa provocărilor globale”, potrivit liderului de la Casa Albă, relatează AFP.
Cei doi lideri, care au reluat legătura după o tăcere de un an, plănuiesc să reia contactele militare pe care China le-a întrerupt după ce președintele Camerei Reprezentanților de atunci, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwan în august 2022.
„Tocmai am încheiat câteva ore de convorbiri cu preşedintele Xi şi cred ca acestea au fost cele mai constructive şi mai productive discuţii pe care le-am avut. Ne-am întors la o comunicare directă, deschisă”, a declarat preşedintele Biden în cadrul unei conferinţe de presă.
Xi a recunoscut, la rândul său, că relaţiile dintre SUA şi China nu au fost întotdeauna „uşoare”, dar, spune el, pentru cele două ţări, „a se întoarce una împotriva celeilalte nu este o opţiune”.
„Concurența nu este soluția la problemele celor două țări, iar succesul unei țări este o oportunitate pentru cealaltă”, a subliniat liderul chinez.
Dar, într-un comentariu care ar putea să-i enerveze pe chinezi, Biden le-a spus mai târziu reporterilor că nu și-a schimbat părerea că Xi este un dictator.
„Ei bine, uite, el este. Adică, este un dictator în sensul că este un tip care conduce o țară care este o țară comunistă”, a spus Biden.
Ulterior, Xi i-a spus lui Biden că opiniile negative ale SUA despre Partidul Comunist din China sunt nedreapte, a declarat un oficial american reporterilor după întâlnire.
Disensiunile persistă, însă, cu precădere în ceea ce privește problema Taiwanului. Bonnie Glaser, expert în Taiwan la Fondul Germen Marshall al Statelor Unite, a declarat pentru Reuters că președintele chinez pare să fi transmis atât amenințări, cât și asigurări asupra Taiwanului.
Xi a cerut Statelor Unite să înceteze trimiterea de arme pe insulă și să sprijine „reunificarea” pașnică a Chinei cu Taiwan, însă liderul chinez a continuat să discute și despre condițiile în care ar putea fi utilizată forța.