Chișinăul în transformare: Pasaje subterane reabilitate și blocuri modernizate, o inițiativă susținută de primarul Ion Ceban

0

În perioada 2020-2023, au fost investite resurse și eforturi considerabile în reparația și întreținerea drumurilor și trotuarelor, a acceselor în curțile blocurilor și în curțile instituțiilor, amenajarea parcărilor și modernizarea iluminatului public, modernizarea parcurilor, scuarurilor și spațiilor verzi, atât în capitală cât și în suburbii. Pentru astfel de lucrări au fost alocate mijloace financiare fără precedent, care depășesc cifra de miliarde de lei.

Potrivit liderului MAN, Ion Ceban, peste 200 de kilometri de drumuri noi au fost construiți, reparați capital și modernizați în ultimii ani.

”Prin efortul comun, am reușit să construim și să modernizăm sute de kilometri de străzi și trotuare în toate sectoarele capitalei și în suburbii. Am realizat proiecte grandioase, precum reabilitarea străzilor Ion Creangă, Albișoara, Tighina, Alexandru cel Bun, 31 August 1989, dar și modernizarea bulevardelor Dacia, Renașterii, Mircea cel Bătrân, străzilor Alecu Russo, 27 Martie 1918, Calea Ieșilor și multe altele. Am început cu arterele importante și vom continua să reparam și străzile secundare, precum și curțile blocurilor. Peste 200 de kilometri de trotuare au fost reabilitate și reparate. Ne mândrim cu faptul că trotuarele au devenit locuri plăcute pentru promenadă, contribuind la calitatea vieții locuitorilor. Zonele reabilitate sunt bine întreținute, curate, estetice și adaugă valoare orașului nostru. În continuare urmează să extindem zonele de intervenție pentru confortul locuitorilor”, a declarat Ion Ceban.

De asemenea, au fost reabilitate și toate pasajele subterane din oraș, care au devenit mult mai sigure pentru pietoni.

”Acum, aproape toate aceste spații pietonale, utilizate zilnic de zeci de mii de oameni, arată decent, corespund standardelor și sunt accesibile pentru toate categoriile de cetățeni. Am transformat pasajele subterane din “veceuri publice” întunecoase și murdare în zone sigure, de interes social, cu scuaruri amenajate în preajmă. În curând toate vor fi finalizate”, a declarat Ion Ceban.

Proiecte ample au fost realizate și pentru modernizarea blocurilor din oraș.

”Știm că fondul locativ din Chișinău este învechit și lăsat în paragină de către administrațiile precedente. Echipa MAN a depus toate eforturile pentru a interveni în continuu cu lucrări de reparații capitale și curente în peste 200 de blocuri din toate sectoarele orașului, iar adresele au fost selectate conform solicitărilor venite din partea chișinăuienilor. Au fost schimbate geamurile vechi în scări, reparate acoperișurile și modernizate rețelele inginerești. De asemenea, 30% din curțile de bloc au fost reabilitate, iar acest lucru continuă. Știm că acest subiect este unul dintre cele sensibile pentru locuitori, deoarece aproape 30 de ani nu s-a făcut nimic, iar curțile au fost distruse. Am depus eforturi pentru a repara aproximativ 30% din curțile de bloc, iar eforturile de modernizare a curților se implementează gradual în toate sectoarele capitalei”, a mai declarat Ion Ceban.

Totodată, au fost construite și sute de terenuri de joacă, de agrement și de sport.

”Am depus efort pentru a încuraja activitățile sportive și modul sănătos de viață pentru toți locuitorii, tineri și vârstnici. Astfel, terenurile de joacă, sport și fitness s-au transformat în locuri de întâlnire pline de viață. Toate spațiile publice noi sau modernizat și dispun de spații sportive sau de joacă și recreere pentru familiile cu copii. Am amenajat terenuri de joacă și de sport, spații educaționale și interactive, inclusiv pentru copiii cu nevoi speciale. Avem parcuri, alei și zone verzi reabilitate. Echipa MAN a modernizat practic toate parcurile, aleile și spațiile verzi din Capitală. Acestea au devenit zone atractive atât pentru cei care vor să se odihnească, cât și pentru cei care doresc să practice sportul. Terenuri de joacă, terenuri pentru diverse tipuri de sport, plaje, piste pentru bicicliști, parcări amenajate, trotuare și iluminat public și multe alte facilități fac ca locuitorii orașului să se simtă confortabil acasă. Pe lângă construcția infrastructurii sportive și terenuri de sport, echipa MAN a triplat investițiile în programele de sport”, a mai precizat Ion Ceban.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata