Cinci cauze penale  privind traficul de persoane – trimise în judecată de procurorii PCCOCS în luna iulie

0

În contextul marcării Zilei mondiale de luptă împotriva traficului de persoane, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) informează publicul larg despre faptul că una din preocupările instituției este combaterea acestui fenomen, de comun cu organele responsabile din cadrul MAI.

In concreto, doar în luna iulie 2022, de către procurorii PCCOCS au fost transmise cinci cauze penale în judecată, pentru infracțiune de trafic de ființe umane și trafic de copii, pe care au fost recunoscute peste 15 părți vătămate – atât persoane adulte, cât și copii, în special adolescente. De remarcat este faptul că ponderea sentințelor de condamnare în prima instanță pe această categorie de infracțiuni este de 55%. Totuși, analiza efectuată de Procuratura Generală indică faptul că rata sentințelor de condamnare definitivă este de peste 90%, ceea ce se datorează mai multor cauze obiective și subiective.

În pofida dificultăților cu care se confruntă procurorii PCCOCS în combaterea acestui fenomen, totuși sunt obținute rezultate determinante, care sunt apreciate pozitiv de rapoartele internaționale GRETA și TIP (Grupul de experți independenți privind combaterea traficului de persoane din cadrul Consiliului Europei și raportul Departamentului de Stat al SUA). Astfel, în evaluarea din 2022, potrivit ultimului raport, Moldova s-a poziționat în categoria TIER 2, cu state precum Israel, Italia, Letonia, Ungaria și Japonia.*

Reiterăm, traficul de ființe umane reprezintă o infracțiune deosebit de gravă, sau după caz deosebit de gravă, prin care deseori sunt exploatați copiii, persoane cu dizabilități și diverse vulnerabilități sociale, precum și persoane în etate etc, fapt ce-i conferă infracțiunii un caracter deosebit de sensibil. Formele exploatării includ munca forțată, desfășurarea actelor sexuale, organizarea migrației ilegale, cerșetorie, precum și prelevarea organelor, țesuturilor, celulelor umane etc.

Atât sentințele pronunțate, cât și dosarele trimise în judecată de către procurorii PCCOCS sunt rezultatul destructurării unor grupuri infracționale, investigate de către procurori, de comun cu ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane și alte subdiviziuni din cadrul Poliției. Unul din ultimele dosare din această categorie, comunicate public în data de 19 iulie, ține de trimiterea în judecată a traficantului și beneficiarului unei tinere traficate sexual, obligată să-i ofere transportatorului a câte 1000 lei zilnic, pentru „protecție,” obținuți din prestarea serviciilor sexuale.   

În ceea ce privește poziționarea dosarelor investigate de către procurori, în prima jumătate a anului, în funcție de forma infracțiunilor comise de către traficanți față de adulți, prevalează exploatarea prin muncă în afara țării, cu 52 de victime. Urmează exploatarea sexuală, prin cerșetorie, precum și un dosar care ține de prelevarea celulelor umane. La acestea se adaugă și exploatarea copiilor, în a căror caz prevalează forma de exploatare sexuală (27 copii).

Unul din aspectele cele mai des întâlnite acum în Moldova este traficarea persoanelor prin manipularea cu situația lor financiară complicată și promisiunea de către traficanți a unui câștig atractiv. De cele mai multe ori, însă, victimele se confruntă cu o situație diferită de promisiunea primită. Totuși, indiferent de onorarea promisiunii făcute de către infractori, aceștia sunt pedepsiți, potrivit legii, cu închisoare de până la 20 de ani, iar în cazul traficului de copii, infractorii pot fi pedepsiți și cu detențiune pe viață.

Așa cum fenomenului traficului de persoane este greu de oprit, orice contribuție legală în acest sens este binevenită. Astfel, cetățenii pot oferi sfaturi posibilelor victime, pot semnala autorităților situații care țin de traficarea persoanelor, precum și prin sprijinul emoțional oferit victimelor care au scăpat din mâinile traficanților. Iar, cel mai important, părinții sau/și reprezentanții legali ai copiilor pot contribui la prevenirea traficului de copii prin monitorizarea interacțiunilor telefonice și cele de pe internet ale copiilor.

Cu prilejul marcării Zilei mondiale anti-trafic, ținem să apreciem aportul întregii comunități anti-trafic în prevenirea și combaterea acestei crime.

* Poziționarea în clasamentul TIP Report 2022 stabilește că în pofida unor observații, statul suveran depune eforturi în prevenirea și combaterea sclaviei moderne.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata