CNA confirmă: Premiul de la Timișoara acordat Maiei Sandu este legal

0

Centrul Național Anticorupție a venit cu o declarație oficială privind premiul de 30.000 de euro primit de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Timișoara. Se menționează că termenul de „premiu” nu se încadrează în noțiunea legală de „cadou”, iar regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării sau decernării unor premii.

„Centrul Național Anticorupție a precizat că regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou” potrivit art. 16 alin. (1) din Legea integrității nr. 82/2017. CNA accentuează faptul că Premiul „Timișoara pentru Valori Europene” a fost instituit prin Hotărârea Consiliului local nr. 138/2023, respectiv aprobat prin actul normativ al unei autorități publice și publicat transparent pe pagina Primăriei”, se arată într-un comunicat CNA.

Potrivit șefului de cabinet al președintei, Adrian Băluțel, premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De asemenea, el menționează că de astfel de premii au beneficiat inclusiv prim-miniștri și alți președinți de țară.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate”, a mai adăugat Adrian Băluțel.

De menționat că Maia Sandu urmează să decidă modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.

Amintește că preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, a primit pe 13 ianuarie, Premiul „Timişoara Pentru Valori Europene”, instituit de municipiul Timișoara în 2023. Premiul vine însoțit de 30.000 de euro, fiind susținut de mai multe companii private.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz de la USR, a reacţionat după ce premiul primit de Maia Sandu la Timişoara a fost contestat la Chişinău. Fritz a spus că acest premiu nu a fost virat către preşedintele R. Moldova şi că pentru el Maia Sandu este atacată de Rusia, dar că Timişoara arată că este curajoasă şi că nu a uitat valorile de libertate şi democraţie pentru care oamenii au murit la Revoluţia din Decembrie 1989.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata