Combaterea cancerului de piele în Moldova: ANSP și OMS se alătură pentru o campanie de conștientizare

0

În Republica Moldova este marcat, în premieră, lunarul de conștientizare a cancerului de piele. Evenimentul a câștigat popularitate la nivel global, devenind un instrument important în lupta împotriva cancerului de piele.

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), în luna curentă, specialiștii își vor uni eforturile pentru a promova, conștientiza și sensibiliza populația despre cancerul de piele, folosind mesajul principal „Cancerul de piele este grav, dar poate fi prevenit”, transmite democracy.md cu referire la Moldpres.md.

Campania este organizată și susținută de Fundația pentru Cancerul de Piele (Skin Cancer Foundation) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cancerul de piele este creșterea necontrolată a celulelor anormale din epidermă, cauzată de deteriorarea ADN-ului ce declanșează mutații. Aceste mutații provoacă celulele pielii să se înmulțească rapid și să formeze tumori maligne. Este una dintre cele mai răspândite forme de cancer în întreaga lume și expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) de soare este principalul factor de risc în declanșarea acestuia.

În Republica Moldova, cancerul de piele non-melanomic, în anul 2021, a fost depistat la 883 de persoane, iar în 2022 – la 979 de persoane. În creștere este și melanomul malign: în anul 2021 au fost depistate 123 de cazuri, în 2022 – 143 de cazuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata