Comisia Europeană va acorda Republicii Moldova un suport de 52 milioane euro

0

Republica Moldova și Comisia Europeană vor semna două acorduri de asistență financiară nerambursabilă pentru țara noastră, în valoare totală de 52 de milioane de euro. Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării celor două acorduri.

Acordul de finanțare privind Programul „UE pentru Reforme” prevede oferirea Republicii Moldova a unui grant de 27 de milioane euro. Domeniile prioritare pentru asistența europeană sunt politicile și programele privind populația și sănătatea reproductivă, guvernanța și societatea civilă, pacea și securitatea.

Printre prioritățile Acordului de finanțare a Programului „UE pentru redresare și reziliență” se numără: economia rezilientă, sustenabilă și integrată; reziliența în materie de mediu și schimbările climatice; societăți reziliente, echitabile și favorabile incluziunii. Valoarea acestui Acord este de 25  milioane de euro, care, de asemenea, vor fi acordați cu titlu de grant. 

Având în vedere consecințele imprevizibile ale războiului din Ucraina, ambele Acorduri vizează și abordarea nevoilor imediate ale populației afectate, consolidarea rezilienței și capacității de răspuns la impactul generat de război.


Acordurile de Finanțare urmează a fi semnate de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi,  din partea Republicii Moldova, și Lawrence Meredith, Director pentru relațiile cu țările din vecinătatea estică, din partea Comisiei Europene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata