Condamnat la 14 ani de închisoare pentru tâlhărie și trafic de droguri în cadrul unui grup criminal organizat

0

Procurorii din cadrul Procuraturii mun.Chișinău și PCCOCS, au obținut o sentință de condamnare în privința unui bărbat de 35 de ani acuzat de tâlhărie și trafic de droguri.

Potrivit învinuirii înaintate, în seara lui 09 ianuarie 2023, inculpatul, prin înțelegere prealabilă cu două persoane, aflându-se în adiacentul pădurii, de pe str.Mihail Sadoveanu din mun.Chișinău, fiind în căutarea unor potențiale victime, au săvârșit un atac asupra unui tânăr de 21 de ani. După ce l-au amenințat cu un pistol, i-au aplicat o lovitură cu pumnul în regiunea feței, de la care partea vătămată a căzut la sol. În continuarea acțiunilor ilegale, i-au aplicat multiple lovituri cu mâinile și picioarele și i-au sustras portmoneul și telefonul mobil.

Același inculpat, pe parcursul anului 2022, în calitate de complice, a aderat la un grup criminal organizat, condus de persoane în curs de identificare, având un plan bine determinat de activitate infracţională, cu intenţia unică de a comite acțiuni în vederea distribuirii drogurilor în proporții deosebit de mari pe întreg teritoriu al Republicii Moldova.

Astfel, membrii grupului criminal organizat, care era alcătuit structural din mai multe trepte ierarhice, fiind conduși de un „manager general”, au fost antrenați în activitatea legată de circulația ilegală a drogurilor în calitate de curieri și ambalatori.

Prin urmare, inculpatul, acționând sub formă de îndeletnicire, obținea ilegal droguri de tip marijuana și mephedrone, pe care le transporta și ascundea în alte locații, de unde erau preluate de alți complici, iar ulterior, organizatorul grupului criminal organiza înstrăinarea drogurilor prin intermediul magazinelor online din rețeaua internet, inclusiv prin aplicațiile de tip „Telegram”. La rândul său, organizatorul remunera financiar membrii grupului criminal organizat, inclusiv pe inculpat pentru activitatea desfășurată mai sus, fie prin transmiterea mijloacelor bănești, fie prin transferul mijloacelor financiare în criptomonedă pe conturi virtuale.

Astfel, unul din membrii grupului criminal organizat, la 07 iunie 2022, aproximativ la orele 16:00, s-a deplasat cu automobilul său de model „Mercedes” pe o stradă din raionul Taraclia, unde s-a întâlnit cu o femeie, căreia i-a transmis o geantă în care se aflau mai multe pachete cu droguri, care a fost plasată în automobilul de model „BMW 530”, aflat în posesia ultimei. La rândul său, femeia a transmis geanta unei alte persoane, care le-a transportat cu automobilul de model „Honda Civic” la domiciliul său, unde le-a fasonat în pachete polimerice mai mici, cu scopul de a le distribui în alte locații pentru a fi preluate de alți complici, inclusiv de inculpat.

Corespunzător, acționând la indicația organizatorilor, inculpatul, la 11 iunie 2022, aproximativ la orele 01:45 s-a deplasat în sectorul Ciocana al mun. Chișinău, de unde a preluat trei pachete de tip vacuum cu droguri ascunse la intersecția a 犀利士 două străzi, pe care le-a plasat într-un pachet de hârtie cu inscripția „McDonalds”.

Ulterior, inculpatul s-a urcat în automobilul unei persoane care a fost stopat de către colaboratorii de poliție, iar în cadrul percheziției realizate în automobil, asupra inculpatului au fost depistate și ridicate droguri, care potrivit raportului de expertiză constituiau substanța stupefiantă marijuană cu cantitatea de 413,6 grame și substanța psihotropă mephedrone cu cantitatea de 495,0 grame, ceea ce constituie droguri în proporții deosebit de mari.

Pe caz, la 06 iulie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a pronunțat sentința. Inculpatuluii-a fost stabilită pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 14 ani, cu executare în penitenciar de tip închis cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activitate în domeniul ce ține de circulația etnobotanicelor sau analogilor acestora pe un termen de 3 ani.

Acesta și-a recunoscut vinovăția, prin urmare cauza în privința acestuia s-a examinat în procedură simplificată.

În privința celorlalți inculpați pentru infracțiunea de tâlhărie și celor vizați în episodul de trafic de droguri, cauza penală este la faza examinării judiciare.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata