Consecințele reformei în justiție a lui Litvinenco – prejudiciu de 90 de milioane de euro pentru stat

0

SRL „Avia Invest” califică drept ilegală hotărârea Curții de Apel Chișinău privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului din Chișinău și o va contesta la Curtea Supremă de Justiție. Administrația companiei califică drept absurd pretextul invocat de Agenția Proprietății Publice pentru rezilierea unilaterală a contractului. „Cel puțin, pentru că, în baza actelor judiciare în vigoare, contractul de asigurare este valabil, obligatoriu și cu putere juridică”, se menționează într-un comunicat difuzat de companie.

Potrivit avocatului „Avia Invest”, Aureliu Colenco, hotărârea de astăzi a Curții de Apel Chișinău reprezintă executarea unei comenzi politice. „Vedem ce înseamnă și cum funcționează reforma în justiție a ministrului Sergiu Litvinenco – statului îi va fi pricinuit un prejudiciu de 90 de milioane de euro”, a specificat Aureliu Colenco.

Administrația SRL „Avia Invest” subliniază că instanța de apel nu poate să emită o decizie de reziliere a contractului „în lipsa asigurării”, deoarece acționează în baza unei hotărâri judecătorești. „Consecințele unei astfel de decizii pentru judecătorii Minciună, Palanciuc și Negru sunt evidente. Hotărârea demonstrează, încă o dată, că nu a existat niciun motiv real pentru rezilierea contractului de concesiune”, se mai arată în comunicatul SRL „Avia Invest”.

Compania menționează că asupra instanței de judecată au fost exercitate presiuni politice, fapt confirmat prin multiplele declarații ale conducătorilor statului, care au subliniat că rezilierea trebuie să aibă loc cu orice preț, chiar și cu prețul provocării unor prejudicii pentru stat. „Atragem atenția opiniei publice și autorităților Republicii Moldova că rezilierea contractului implică returnarea obligatorie a investițiilor care, în acest moment, depășesc 90 de milioane de euro”, se mai arată în comunicatul SRL „Avia Invest”.

Compania amintește că hotărârea Arbitrajului de la Stockholm privind așa-zisa lipsă de investiții este o fantezie și o tentativă a autorităților de a prezenta drept realitate niște lucruri dorite. „Arbitrajul de la Stockholm nu a stabilit lipsa investițiilor, ci faptul că investițiile făcute până acum nu cad sub incidența unei convenții internaționale și această hotărâre este contestată prin apel”, explică SRL „Avia Invest”.

Investitorul atenționează autoritățile Republicii Moldova că trebuie să înțeleagă și să conștientizeze consecințele hotărârii ilegale a Curții de Apel Chișinău din 23 noiembrie 2022, care vor însemna returnarea necondiționată a tuturor investițiilor, mai ales că ele sunt confirmate atât de Agenția Proprietății Publice, cât și de rapoartele de audit internațional, efectuate anual și aprobate de această agenție din 2013 până în 2021. SRL „Avia Invest” subliniază că niciodată nu și-a dorit o astfel de evoluție a evenimentelor și a îndemnat, pe toate căile, autoritățile la dialog și la conștientizarea acțiunilor lor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata