Copii și tineri, în discuții cu deputații despre procesele democratice din societate

0

Mai mulți copii și tineri din țară și  de peste hotare au participat la „Ora de democrație la Parlament”. Activitățile de promovare a valorilor democratice au fost organizate de Parlament în săptămâna în care comunitatea internațională marchează Ziua internațională a democrației.

Participanții au interacționat cu deputați犀利士5mg i, au adresat întrebări, au formulat diverse propuneri și au fost informați despre activitatea Parlamentului și procesele democratice din țara noastră. La prima oră de democrație au participat un grup de elevi ai clasei a II-a de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Chișinău. Elevii au fost încurajați de deputata Angela Munteanu-Pojoga să descrie ce înseamnă democrația. „Democrația este atunci când toți oamenii sunt liberi și importanți”, „Democrația este atunci când este pace”, „Democrația este atunci  când am dreptul să-mi exprim părerea și această părere este importantă pentru toată societatea” – sunt câteva din dintre părerile expuse de copii.

11.09.2023 - „Ora democrației la Parlament”

Despre democrație au discutat cu deputatul Vasile Grădinaru și elevii clasei a XII-a de la Liceul Teoretic „Toader Bubuiog” din comuna Bubuieci, precum și elevii claselor a XI-a și a XII-a de la Liceul Teoretic „Grigore Vieru” din comuna Băcioi, municipiul Chișinău. Elevii au aflat informații interesante despre agenda de lucru a deputaților, despre cum se desfășoară ședințele plenare, iar la final au simulat un exercițiu de adoptare a unei hotărâri a Parlamentului privind alegerea organelor de conducere a acestuia, precum și adoptarea unui proiect de lege.

Deputatele Alina Dandara și Mariana Lucrețeanu au facilitat o oră de democrație pentru un grup de studenți de la inițiativele Tinerii Ambasadori Europeni din Republica Moldova și Tinerii Europeni Federaliști din Germania. Participanții au făcut un schimb de opinii privind procesele democratice din cele două țări și au discutat despre egalitatea de șanse, dreptul la vot, precum și despre implicarea tinerilor în viața publică și în procesele decizionale.

13.09.2023 - „Ora democrației la Parlament” cu deputatele Alina Dandara și Mariana Lucrețeanu

Totodată, copiii și tinerii participanți la orele de democrație au beneficiat de un tur ghidat al clădirii instituției parlamentare. Aceștia au vizitat sala de ședințe plenare, sala pentru conferințe de presă și Muzeul Parlamentului.

Săptămâna deschiderii parlamentare se desfășoară anual, în luna septembrie, în contextul Zilei Internaționale a Democrației, instituită de către Organizația Națiunilor Unite la 15 septembrie 2007.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata