COVID-19 în Chișinău: Săptămâna trecută au fost înregistrate 3717 de cazuri

0

Săptămâna trecută, în mun. Chişinău au fost înregistrate 3717 cazuri de coronavirus și au fost înregistrate 7 decese – cauzate de patologii cronice aferente. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban, care afirmă că incidența săptămânală în mun. Chişinău a constituit 477,2 cazuri la 100 mii populație.

„Majoritatea adulților depistați cu COVID-19 sunt tratați la domiciliu, sub monitorizarea Asistenței Medicale Primare și a medicului de familie. În spitalele municipale, la zi, sunt internați 358 pacienți confirmați cu infecția COVID-19: în stare gravă sunt 61 pacienți.

Capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții COVID-19 în spitalele municipale este de 440 paturi:

  • Spitalul municipal de Ftiziopneumologie – 110 paturi;
  • Spitalul Clinic Municipal ”Gheorghe Paladi” – 110 paturi;
  • Maternitatea Municipală nr. 2 – 55 paturi;
  • Spitalul Clinic Municipal Boli Contagioase pentru Copii – 100 paturi;
  • Spitalul de Copii „Valentin Ignatenco” – 65 paturi.

În continuare, presiunea cea mai mare este pe spitalizarea copiilor cu forme ușoare și medii de COVID-19. Cca 50% de copiii spitalizați cu COVID-19 sunt din republică.

Spitalele municipale sunt pe deplin asigurate cu medicamente, preparate antivirale, produse parafarmaceutice și echipamente de protecție. În toate instituțiile medicale este asigurat triajul și testarea gratuită la COVID-19”, a declarat Ceban.

În prezent, acoperirea vaccinală în mun. Chișinău constituie cca 51%, cu doza booster I au fost vaccinați până în prezent doar 25%. Ceban spune că municipalitatea pune accentul în continuare pe vaccinarea anti-COVID, deoarece majoritatea absolută a adulților internați sunt persoane nevaccinate. Vaccinarea este disponibilă în toate instituțiile de asistență medicală primară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata