Cristian Rizea, sancționat cu amendă, pentru calomnie în adresa jurnalistei TV8, Angela Gonța

0

Cristian Rizea, fost deputat român, condamnat penal la București, dar care se ascunde în Republica Moldova, a fost sancționat cu o amendă, pentru calomnie în adresa jurnalistei TV8, Angela Gonța. Se întâmplă după ce, la începutul lunii octombrie, prezentatoarea s-a plâns la poliție, după ce, în mai multe vloguri postate pe internet, Cristian Rizea a făcut declarații calomnioase în adresa ei. 

„N-am nicio plăcere, dar am depus totuși o plângere la poliție pe numele lui Rizea care lansează în spațiul public calomnii la adresa mea. Sper să nu fugă de ședințe așa cum a fugit din România, unde a fost condamnat penal”, anunța atunci Angela Gonța.

Nu se știe, deocamdată, care este valoarea amenzii aplicate lui Rizea. Avocatul jurnalistei, Vitalie Enache, nu a primit până în acest moment înștiințarea oficială cu privire la sancțiunea aplicată. Nu am reușit să aflăm informații nici de la executorul judecătoresc, care nu ne-a răspuns la apelul telefonic. Potrivit Codului Contravențional al Republicii Moldova, calomnia se sancționează cu o amendă cuprinsă între 48 și 72 de unități convenționale, adică între 2400 și 3600 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore.

Jurnalista TV8 i-a mai transmis lui Rizea și o cerere de chemare în judecată privind apărarea onoarei și demnității, care se află încă la etapa de examinare.

Anterior, jurnalista de investigații de la TV8, Mariana Rață i-a transmis lui Cristian Rizea, o cerere prealabilă de chemare în judecată privind apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale. Asta după ce cetățeanul român a făcut afirmații defăimătoare în adresa jurnalistei, prin intermediul conturilor sale de Instagram și Youtube.

„În fapt, la data de 8, 9 și 10 septembrie 2021, cetățeanul Mihai Cristian Rizea, acționând cu rea- credință, a publicat pe contul său de Instagram și Youtube, mai multe poze și video prin care aduce învinuiri și comunică fapte false, în adresa jurnalistei Mariana Rață – Vremea, precu, că aceasta ar fi implicată în anumite raporturi personale de ordin amoros co o persoană controversată conform opiniei publice, inclusiv folosindu-se în adresa acesteia injurii”, se menționează în cererea prealabilă.

Totodată, jurnalista TV8 a scris și o plângere la poliție în care solicită „constatarea faptei contravenționale comise de către cetățeanul Mihai Cristian Rizea, sub formă de injurie și calomnie”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata