Cumpărătorul declarat al oficiilor miliardarului Stati ar fi o companie ce oferă servicii de contabilitate celor care doresc să devină rezidenți ai Moldova IT Park

0

Scandalul în jurul tranzacției uneia dintre cele mai mari clădiri de oficii ale miliardarului Stati, amplasată pe bulevardul Ștefan cel Mare, despre care s-a aflat că nu va fi finalizată încă cel puțin până la sfârșitul anului, ia amploare.

Potrivit datelor publice, numărul de telefon al Societății cu Răspundere Limitată, Nova Lines INC, indicat la înregistrarea companiei, apare și pe un cunoscut portal de anunțuri, la prestări servicii contabile pentru cei care doresc sau sunt rezidenți IT Park.

„Vă propun servicii contabile calificate pentru rezidenții Moldova IT Park. Dispun de experiență bogată în acest domeniu la mai multe companii IT. Iar procedura de verificare anuală din partea auditului o trec cu succes. Ce vă ofer? – colectarea documentelor contabile; – contabilizarea documentelor primare; – contabilizarea salarizarii si evidenței cadrelor conform Legii Moldova IT Park; – operațiuni curente de plăți și emitere a documentelor; – întocmirea dărilor de seamă fiscale și statistice; – întocmirea rapoartelor către Moldova IT Park; – închiderea anului fiscal- prezentarea Situațiilor financiare și analiza acestora. Consultanță. Semnarea contractului individual de munca. Preț bun pentru client!”, scrie în anunțul cu același număr de contact ca și cel al Societății cu Răspundere Limitată, Nova Lines INC.

Contactați de reporterul UNIMEDIA, persoanele care au plasat anunțul au confirmat că prestează servicii contabile, doar că în calitate de persoane fizice, evitând să răspundă dacă sunt sau nu reprezentanți ai companiei NOVA LINE INC. Am revenit ulterior la același număr de teleofn și am cerut să discutăm cu administratorul Nova Line. Aceeași vocea ne-a răspuns că ne va expedia un număr de contact al administratorului desemnat de Mihai Sava.

În același timp, potrivit datelor oficiale, Societatea cu Răspundere Limitată, Nova Lines INC, este de patru ani rezident al Moldova IT Park. Cu toate acestea, compania specializată în IT, Nova Lines Inc SRL, care intenționează să facă investiții de milioane de euro, nu are pagină WEB și nici date de contact precum telefon, adresă de mail, iar adresa juridică este într-un apartament. Acestea lipsesc și de pe pagina IT Park, al cărui rezident este compania.

Scandalul în jurul tranzacției uneia dintre cele mai mariclădiri de oficii ale miliardarului Stati, amplasat pe bulevardul Ștefan celMare a pornit o săptămână în urmă, când s-a aflat că acest imobil are un nouproprietar. Este vorba depsre compania Nova Lines Inc., care s-a angajat să plătească 9 milioane de euro, achitând prima rată de 1,5 milioane, iar cealaltă pare – timp de un an.

Asta în condițiile în care exista o ofertă de la un dezvoltator de imobiliare din Republica Moldova, care a propus un preț de 10 milioane de euro și plata completă timp de zece zile. La rândul său, banca vizată a declarat pentru UNIMEDIA că informațiile publicate de media privind această tranzacție nu sunt adevărate, iar instituția va reveni cu detalii după finalizarea acesteia.

Cumpărătorul nu infirmă, dar nici nu confirmă suma de 9 milioane. Contactat de UNIMEDIA, administratorul Nova Lines Inc, Denis Madraburcă, a refuzat să răspundă la vreo întrebare la telefon, solicitând să-i fie expediate acestea în formă scrisă pentru a răspunde oferi răspunsuri, cee ace și am făcut.

Firma Nova LinesInc SRL a fost fondată în aprilie 2018 de Liuba Tcacenco și avea inițialdenumirea de Pro Solutions Company SRL. Anul trecut aceasta și-a schimbatnumele dar și fondatorul.

Mihai Sava, noul proprietar al firmei, respectiv și a terenului și clădirii, comparabile cu suprafața Parlamentului Republicii Moldova, apare ca asociat și administrator la o firmă cu același nume din Chicago, SUA.

Specializată în prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activităţi conexe, dar și rezidentă a IT Park, Nova Lines Inc din Moldova a raportat anul trecut 35 de angajați, venituri de 21,8 milioane lei și un profit de 9,2 milioane lei. În 2019 avea vânzări de aproape 6 milioane de lei și pierderi de 375.000 lei.

Clădirea edificată pe 22 de ari de teren, chiar peste drum de monumentul lui Ștefan cel Mare, are o suprafață la sol de 1.640 de metri pătrați, iar în interior – aproape 10.750 de metri pătrați (pentru comparație, clădirea Parlamentului Republicii Moldova are suprafața de 10.950 de metri pătrați).

În 11 ani nu s-a reușit decât executarea a 60% din volumul lucrărilor. Conform proiectului, imobilul trebuia să aibă spații comerciale, oficii, parcări și apartament Pentahouse.

Ascom-Grup a cedat șantierul companiei Ozi Grup, care este afiliată grupului Ascom, dar proprietar apare Elena Ozerov. În prezent Ozi Grup este în procedură de insolvabilitate, ca şi alte companii afiliate lui Stati, inclusiv Ascom Grup.

În 2016, Moldinconbank a preluat imobilul în contul datoriilor pe care le avea compania, ca urmare a nerambursării creditelor și apoi l-a scos la mezat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata