Curtea Internațională de Justiție (CIJ) va examina joi o plângere care acuză Israelul de genocid în Gaza, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins în mod public apelurile unora dintre miniștrii săi pentru o ocupație permanentă a enclavei palestiniene, transmite agenția Reuters.
În timp ce războiul continuă să facă ravagii în Fâșia Gaza, joi și vineri urmează să aibă loc audieri în fața CIJ, cel mai înalt organism judiciar al Organizației Națiunilor Unite (ONU), la Haga.
Africa de Sud a depus o cerere la Curte în decembrie, susținând că războiul Israelului împotriva luptătorilor Hamas din Gaza încalcă Convenția din 1948 privind genocidul.
„Mâine, statul Israel se va prezenta în fața Curții Internaționale de Justiție pentru a respinge acuzația absurdă a Africii de Sud, în timp ce Pretoria oferă protecție politică și juridică” Hamasului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy.
Audierile se vor concentra exclusiv pe cererea Africii de Sud, care solicită măsuri urgente prin care se ordonă Israelului să își suspende operațiunile militare din Gaza în perioada în care Curtea examinează cazul – un proces care ar putea dura ani de zile. Columbia și Brazilia și-au exprimat miercuri târziu sprijinul pentru Africa de Sud.
Israelul și-a lansat ofensiva după atacurile Hamas asupra teritoriului său la 7 octombrie.
O mare parte din Fâșia Gaza a fost devastată în această ofensivă, care s-a soldat cu peste 23.000 de palestinieni morți, iar majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați cel puțin o dată.
Miercuri, Benjamin Netanyahu și-a exprimat public pentru prima dată opoziția față de apelurile lansate de unii membri ai guvernului său, printre care ministrul de finanțe Bezalel Smotrich și ministrul securității naționale Itamar Ben-Gvir, pentru ca palestinienii să părăsească Gaza în mod voluntar, astfel încât israelienii să se poată stabili acolo.
„Vreau să precizez anumite aspecte absolut clare: Israelul nu are nicio intenție de a ocupa permanent Gaza sau de a strămuta populația civilă”, a declarat Benjamin Netanyahu pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter).
„Israelul luptă împotriva teroriștilor Hamas, nu împotriva populației palestiniene, și facem acest lucru în deplină conformitate cu dreptul internațional”, a adăugat el.
Iordania și Egiptul au avertizat miercuri Israelul împotriva oricărei reocupări a Fâșiei Gaza și au cerut ca locuitorilor strămutați să li se permită să se întoarcă acasă.
ONU cere rebelilor Houthis să înceteze atacurile
Loviturile israeliene în sudul și centrul Fâșiei Gaza s-au intensificat miercuri, în ciuda anunțului Israelului privind o nouă fază „mai bine țintită” a ofensivei sale și în ciuda apelurilor Washingtonului de a reduce numărul victimelor civile.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat miercuri seara că armata își concentrează operațiunile asupra Khan Younes, în sudul Fâșiei Gaza, și asupra taberelor de refugiați din centrul enclavei.
Forțele americane și britanice au doborât marți, în sudul Mării Roșii, 21 de drone și rachete lansate de rebelii houthi din Yemen, au anunțat Statele Unite.
Houthi, aliați ai Iranului, care controlează cea mai mare parte a Yemenului, perturbă comerțul mondial prin atacarea navelor care trec prin strâmtoarea Bab el Mandeb, la capătul sudic al Mării Roșii, ca răspuns, spun ei, la războiul Israelului împotriva Gaza.
Miercuri târziu, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a aprobat o rezoluție prin care se cere Houthis să înceteze imediat atacurile asupra navelor din Marea Roșie.
Unsprezece membri ai Consiliului au votat în favoarea rezoluției, care le cere houthis să „înceteze imediat toate atacurile, care subminează comerțul internațional, drepturile și libertatea de navigație și pacea în regiune”. Patru membri, printre care Rusia și China, s-au abținut.