Curtea Supremă din statul Colorado i-a interzis lui Donald Trump să participe la alegerile prezidențiale

0

Curtea Supremă din Colorado a hotărât, marţi, că Donald Trump nu este eligibil pentru preşedinţie şi a ordonat retragerea buletinelor de vot cu numele său de la alegerile primare republicane din acest stat în vederea participării la scrutinul prezidenţial din 2024.

Această decizie a fost luată de instanță din cauza rolului lui Trump în evenimentele din 6 ianuarie 2021, când susținătorii săi au intrat în Capitoliu în încercarea de a contesta rezultatele alegerile prezidențiale, în urma cărora Joe Biden a devenit președintele SUA.

„O majoritate a curții a decis că Trump este descalificat pentru a deține funcția de Președinte în temeiul Secțiunii 3 a Amendamentului 14 (n.n. din Constituție). Preşedintele Trump nu a incitat pur şi simplu la insurecţie. Dovezile au stabilit că preşedintele Trump s-a implicat în insurecţie”, a scris majoritatea în opinia nesemnată.

Luată cu 4 voturi pentru și 3 împotrivă, decizia va fi suspendată până la 4 ianuarie, până când Curtea Supremă a SUA se pronunță în acest caz. Purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump, Steven Cheung, a denunţat marţi decizia „nedemocratică” a instanţei din Colorado.

„Curtea Supremă din Colorado a emis o decizie complet eronată în această seară şi vom merge rapid la Curtea Supremă a Statelor Unite şi vom solicita suspendarea acestei decizii profund nedemocratice”, a spus Cheung într-un comunicat.

Cel de-al 14-lea Amendament spune că oficialilor care depun un jurământ de susţinere a Constituţiei le este interzis să mai ocupe funcţii viitoare dacă „s-au implicat în insurecţie”, însă formularea amendamentului este vagă, nu menţionează în mod explicit preşedinţia şi a fost aplicat doar de două ori din 1919.

Toţi cei şapte judecători de la Curtea Supremă din Colorado au fost numiţi de guvernatori democraţi. Şase dintre aceștia au câştigat ulterior alegeri de menţinere în funcţie la nivel de stat. Cel de-al şaptelea a fost numit în 2021 şi nu s-a confruntat încă cu alegătorii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata