Danemarca anunță un nou pachet de asistență pentru Ucraina, inclusiv sprijin financiar pentru industria de apărare

0

Danemarca a anunțat ieri, 18 iunie, un nou pachet de asistență pentru Ucraina, inclusiv sprijin financiar pentru industria de apărare, echipamente pentru avioane de luptă F-16 și donații din stocurile militare daneze.

Potrivit Kyiv Independent, primele F-16 daneze sunt programate să sosească în Ucraina vara aceasta. De asemenea, Kievul așteaptă să primească aeronave și din Țările de Jos, Belgia și Norvegia.

Ca parte a angajamentului Copenhaga de a sprijini Ucraina în următorii 10 ani, țara a dezvoltat un model de donație prin intermediul industriei de apărare ucrainene pentru a ajuta la dezvoltarea directă a producției militare a Ucrainei.

Al 19-lea pachet va permite utilizarea sumei de 1,2 miliarde de coroane daneze (peste 170 de milioane de dolari) alocate în cadrul celor mai recente două pachete pentru a răspunde rapid nevoilor Ucrainei. Primele donații ar trebui să înceapă în această vară.

„Europa se află într-un moment fatidic. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei durează de peste doi ani, iar situația de pe câmpul de luptă este îngrozitoare”, a declarat ministrul danez de Externe, Lars Loekke Rasmussen, adăugând că „investiția în industria de apărare ucraineană este o modalitate eficientă și durabilă de a sprijini capacitatea de luptă a Ucrainei, atât aici, cât și acum și pe termen lung”.

Danemarca a alocat deja 64,8 miliarde de coroane daneze (peste 9 miliarde de dolari) în ajutor militar în cadrul fondului său pentru Ucraina pentru perioada 2023-2028.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata