Declarație de ultimă oră a Nataliei Gavrilița, după reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE

0

Declarație de ultimă oră a Nataliei Gavrilița, după reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE.

Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova a participat la cea de-a șasea reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE.  În cadrul întrevederilor cu oficialii europeni au fost discutate mai multe aspecte ce vizează punerea în aplicare a Acordului de Asociere.

”Am reafirmat aspirațiile europene ale Republicii Moldova și determinarea de a ne respecta angajamentele. Nu este doar o declarație, este mandatul politic clar oferit guvernării în urma alegerilor parlamentare anticipate. Asta așteaptă de la noi cetățenii acasă.

Am informat partenerii europeni despre viziunea noastră de reformare a țării – în special în  sectorul justiției și anticorupției. Oamenii așteaptă progrese în dosarele de rezonanță ca frauda bancară, iar noi am confirmat voința de a ajuta organele de drept de a duce la bun sfârșit această investigație”, se arată în declarația Nataliei Gavrilița publicată pe site-ul Guvernului Republicii Moldova.

Natalia Gavrilița menționează că partenerii europeni și-a reafirmat deschiderea pe aceste subiecte.

”Am discutat și prioritățile noastre în domeniul economic și al cooperării sectoriale. UE rămâne partenerul nostru comercial și investitor principal. Lucrăm intens pentru a exporta mai multe produse moldovenești, pe piața europeană în baza DCFTA, în mod special pentru a obține exportul produselor de origine animalieră.

Am mulțumit partenerilor noștri europeni pentru asistența acordată țării noastre. Suportul direct bugetar și asistența macrofinanciară oferite recent de UE ne ajută să menținem stabilitatea bugetară. Suntem foarte recunoscători pentru acest ajutor la fel ca și pentru tot sprijinul oferit Republicii Moldova în combaterea pandemiei”, a adăugat Natalia Gavrilița.

Potrivit declarației, în cadrul acestor întrevederi, Natalia Gavrilița a abordat și problema energetică cu care se confrunte actualmente țara noastră.

Cea mai mare provocare pentru noi, în acest moment, este creșterea prețurilor la gaze naturale și asigurarea livrării gazelor.

Chiar ieri, în timpul discuției cu Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, am primit vești foarte bune pentru țara noastră. Uniunea Europeană ne-a oferit un ajutor nerambursabil de 60 de milioane de euro pentru a ne ajuta în depășirea crizei energetice. E vorba de o sumă adițională la Planul de Recuperare Economică.

Acești bani vor fi folosiți pentru a compensa cetățenilor creșterea prețurilor la gaze și pentru a-i ajuta în această perioadă de criză. Tot ieri în cadrul întrevederii cu Comisarul pe energie, Kadri Simson, am lansat un dialog de nivel înalt în domeniul energetic pentru a discuta atât subiecte urgente cât și reformele necesare în acest sector” a adăugat Gavrilița.

Prim-ministra menționează că a fost abordată și problema privind reglementarea conflictului transnistrean.

”Apreciem poziția UE de sprijinire a suveranității și integrității teritoriale a RM. Vom lucra în continuare cu partenerii europeni pe platformele disponibile precum este dialogul nostru bilateral, dar și formatul 5+2 pentru a avansa  pe acest dosar.

Moldova este interesată să joace un rol mai activ în cadrul Parteneriatului Estic. Ne dorim ca Summitul Parteneriatului Estic să fie un eveniment de succes, cu o agendă ambițioasă de cooperare și oportunități de integrare pentru partenerii asociați” , precizează Natalia Gavrilița în declarația de presă

Potrivit prim-ministrei, mai mulți comisari europeni și-au arătat deschiderea de a ajuta țara noastră să avanseze pe calea integrării europene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata