Defăimarea parcărilor pentru biciclete: Direcția Mobilitate Urbană răspunde acuzațiilor

0

Direcția Generală Mobilitate Urbană a Capitalei a venit cu mai multe precizări în legătură cu acuzațiile calomnioase privind funcționalitatea parcărilor rezidențiale pentru biciclete, amenajate în sectorul Buiucani al Capitalei.

Reacția direcției vine după difuzarea unui videoclip care a stârnit controverse. Subdiviziunea Primăriei Chișinău condamnă asemenea acțiuni defăimătoare și s-a autosesizat și a trimis specialiștii Direcției să verifice situația direct pe teren.

„Aceștia au confirmat că parcările sunt funcționale, conform standardelor și specificațiilor europene. Imaginile video realizate demonstrează că o bicicletă de șosea profesionistă, având mărimea cadrului relativ mai mare, se încadrează cu ușurință în locurile special amenajate. Există o varietate de modele de biciclete, cu dimensiuni diferite, iar parcările noastre au fost proiectate având în vedere această diversitate. Utilizatorii trebuie doar să aleagă despărțitura potrivită bicicletei lor. Cu alte cuvinte, parcarea este dotată cu rastele de două dimensiuni diferite, pentru acomodarea bicicletelor în funcție de geometrie”, se arată în mesajul direcției.

Instituția a menționat că designul parcărilor de biciclete este inspirat din modelele din orașul Londra, Marea Britanie, de tip bike hut, acestea fiind realizate exact în baza condițiilor tehnice înaintate de către Alianța Biciclete Chișinău, care a fost și inițiatoarea proiectului pilot, la moment unic de acest gen în municipiul Chișinău.

„Mai mult ca atât, reprezentanții Alianței Biciclete Chișinău au avut oportunitatea și toată deschiderea DGMU de a participa și a se implica la toate etapele de elaborare a parcărilor, de la proiectare, până la montarea acestora pe teren. Însă, experiența insuficientă în utilizarea parcărilor de tip european, a dus inevitabil la unele percepții polarizate privind funcționalitatea acestora. În acest context, constatăm că devine ambiguă eficiența consultării unor astfel de experți în abordarea holistică a parcărilor de biciclete. DGMU își reafirmă angajamentul de a promova și a dezvolta o infrastructură prietenoasă bicicletelor și este deschisă de a lua în considerare orice sugestii constructive pentru îmbunătățirea proiectelor viitoare””, se mai arată în reacția Direcției Mobilitate Urbană.

Reamintim că proiectul pilot a fost inițiat și propus de către Alianța Biciclete Chișinău, iar finanțarea necesară implementării acestuia a fost obținută prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2023.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata