Deputații neafiliați Nesterovschi și Lozovan luptă pentru restabilirea în drepturi a limbilor moldovenească și rusă

0

Deputații neafiliați Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au înregistrat în Parlament proiectele de lege privind acordarea limbii ruse a statutul de limbă oficială și redarea limbii moldovenești a denumirii istorice. Anunțul a fost făcut într-un briefing susținut astăzi.

„Statutul limbii ruse este limitat acum. Din punctul nostru de vedere, acest lucru este inacceptabil, mai ales dacă ținem cont de faptul că statutul limbii ruse este stipulat în articolul 13 din Constituție. (…) Bilingvismul este o stare naturală în Republica Moldova, este important pentru locuitorii din nordul, centrul și sudul țării, precum și pentru regiunea de est a țării noastre – Transnistria. Pentru ca statul nostru să prospere, trebuie să păstrăm ceea ce avem”, a declarat deputatul neafiliat Alexandr Nesterovschi.

El a subliniat că limba rusă este vorbită la scară largă în Republica Moldova și este folosită pe tot teritoriul țării. De aceea, a cerut ca adoptarea acestui proiect de lege să țină cont de cerințele internaționale privind protecția drepturilor minorităților naționale.

„În acest moment, modul de funcționare a limbii ruse și a limbilor altor minorități naționale nu este reglementat în niciun fel, ceea ce încalcă drepturile persoanelor care aparțin acestora. Vorbim de o treime din populația țării. În acest context, a fost elaborat proiectul de lege privind statutul oficial al limbii ruse”, a explicat deputatul neafiliat Irina Lozovan.

De asemenea, cei doi parlamentari au elaborat o inițiativă privind readucerea denumirii istorice pentru limba moldovenească.

„Limba moldovenească trebuie să îi unească pe toți locuitorii țării noastre. Ar trebui să fim uniți prin studierea istoriei Moldovei. E timpul să ne trezim și să începem să cultivăm în tineri sentimentul patriotismului”, a declarat Iuri Vitneanski, în timpul briefingului.

Anterior, deputații neafiliați Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi și-au anunțat intenția de a crea un partid de stânga. Mai mulți consilieri raionali și aleși locali, primari și foști președinți ai organizațiilor primare ale PSRM și-au anunțat deja intenția de a se alătura acestui proiect politic. Tot la Chișinău, o mare organizație teritorială și de tineret și-a anunțat retragerea din Partidul Socialiștilor și aderarea la formațiunea pe care o pregătesc cei doi parlamentari neafiliați.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata