Deputații PAS, nu mai vor să audă de proiecte pentru susținerea agricultorilor

0

Majoritatea PAS a respins de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului proiectul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care prevede restituirea în totalitate a accizei la motorină pentru agricultori.


Vicepreședintele comisiei agricultură și industrie alimentară, socialistul Radu Mudreac, unul din autorii proiectului, a atras atenția majorității parlamentară că susținerea insuficientă pentru sectorul agrar acum va avea efecte negative asupra securității alimentare în viitor.


”Pe 7 martie, fracțiunea a înregistrat proiectul care prevede restituirea în totalitate a accizei la motorină pentru agricultori. Vedem că de atunci, în fiecare zi, crește prețul la motorină, dacă atunci era 22 de lei acum e 28 de lei. Agricultorii au nevoie de suport. Ceea ce a acordat Guvernul, 30% din acciză restituirea, asta constituie în jur de 88-89 de bani, practic nici 3 litri de motorină din cele 100 care se cheltuie în mediu pe an la lucrarea unui hectar. Rugăm insistent, a venit și avizul Guvernului, să fie inclus pe ordinea de zi acest proiect. În afară de motorină sunt și alte necesități în agricultură care sunt la prețuri majorate. Un suport minim de 298 de lei la hectar să revină agricultorilor ca să nu avem surprize legate de securitatea alimentară”, a declarat Mudreac.


Inițiativa opoziției prevede alocarea din bugetul de stat a sumei de 447 de milioane de lei pentru restituirea accizei la motorină pentru producătorii agricoli. Potrivit autorilor, media anuală a suprafețelor însămânțate cu culturi agricole se menține în jur de 1,5 milioane de hectare, iar consumul de motorină pentru ciclul întreg de producție se ridică la 100 litri/ha. Astfel, consumul anual de motorină în sectorul agricol este peste 150 de mii de tone de motorină, fără a lua în calcul și suprafețele de vii și livezi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata