Deputații PAS vor garanții că atunci când ei vor schimba mii de dolari la casele de schimb valutar, imaginile video nu vor fi plasate în spațiul public

0

Deputații PAS vor garanții că atunci când ei vor schimba mii de dolari la casele de schimb valutar, imaginile video nu vor fi plasate în spațiul public.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, și-a exprimat această îngrijorare în timpul dezbaterilor în comisia economie, buget și finanțe asupra proiectului de lege prezentat de BNM și care obligă unitățile de schimb valutar să filmeze procesul de convertire a banilor. Grădinaru a solicitat garanții pentru persoanele publice, astfel ca ele să nu fie puse în ”situații jenante” când vor veni la casele de schimb valutar cu mii de dolari. Deputatul PAS și-a exprimat temerea că ulterior în public vor fi plasate imaginile video care ar putea ”discredita” demnitarul. ”Trebuie să recunoaștem că unii oameni au obișnuință de a ține banii în portmoneu, alții la colțun și când vorbim de colțun nu vorbim doar despre atunci când îi țin acasă. Și sunt persoane publice care vor veni să schimbe banii și întrebarea este: aceste persoane vor fi obligate ca și efect al legii să fie persoanele responsabile privind protecția datelor cu caracter personal și vor trebui să nu facă public asemenea informații. Care este garanția că mâine în public nu apare un video în care o persoană publică sau o persoană privată care scoate banii din colțun și care face obiect de haz. O persoană publică, indiferent, a mers să schimbe o sumă mai mare, are 5000 de dolari, și după asta apare în public cum iată o persoană publică uitați-vă schimbă câte mii de dolari. Cum putem noi evita acest lucru, pentru că ne dăm seama că prin asemenea lucruri poate fi discreditată o anumită persoană sau pusă într-o situație jenantă”, a spus deputatul Grădinaru. Șeful Departamentului sisteme de plăți din cadrul BNM, Victor Șușu, i-a răspuns deputatului PAS că oamenii onești nu trebuie să aibă asemenea temeri, mai ales că, potrivit legislației naționale, peroanele publice nu au dreptul să tăinuiască veniturile. ”Noi înțelegem îngrijorările dumneavoastră în privința acestui aspect. La sigur vor fi elaborate reglementări secundare prin care vor fi expuse niște cerințe mult mai stricte privind protecția a astfel de date. Plus, există Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal care este responsabil de aplicarea legii și sancționare. Și, doi, toate resursele financiare ale unui om onest sunt transparente, publice și nu văd o problemă că cineva o să mă filmeze și o să publice lucrul acesta, mai ales că suntem subiecți ai declarării”, a menționat Șușu. Responsabilul de la BNM a declarat că necesitatea filmărilor de la casele de schimb valutar a apărut în urma a sute de petiții venite din partea clienților, care se plâng de încălcarea drepturilor. Este vorba despre ignorarea dreptului cetățenilor de a cere timp de 15 minute de la efectuarea schimbului valutar revocarea operațiunii. Mai multe casele de schimb valutar refuză să îndeplinească această obligație legală.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata