Deputaţii ruşi au votat pentru confiscarea banilor și a bunurilor celor care critică armata

0

Deputaţii ruşi au votat, miercuri, într-o primă lectură un proiect de lege care prevede confiscarea banilor şi a bunurilor oricărei persoane găsite vinovate pentru răspândirea de „informaţii false” despre armată, potrivit AFP, citată de Agerpres. 

Acest document reprezintă o nouă ilustrare a măsurilor luate pentru a reprima criticile la adresa Kremlinului, după aproape doi ani de la invazia pe scară largă în Ucraina.

Textul a fost aprobat de 395 de deputaţi, potrivit lui Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), fără a preciza câţi din totalul celor 450 de deputaţi s-au abţinut sau au votat împotrivă.

De fapt, proiectul de lege nu prevede confiscarea absolută a tuturor bunurilor unei persoane condamnate, ci confiscarea banilor săi şi a fondurilor „utilizate sau destinate” să finanţeze activităţi „criminale”, termeni care rămân totuşi foarte vagi. „Oricine încearcă să distrugă Rusia şi să o trădeze trebuie să primească pedeapsa pe care o merită şi să compenseze daunele provocate ţării”, a declarat sâmbătă Volodin pe reţelele de socializare.

Această măsură trebuie de asemenea să permită pedepsirea „ticăloşilor” care „murdăresc ţara noastră şi soldaţii” angajaţi în Ucraina, a insistat el.

Textul prevede de semenea să autorizeze justiţia să retragă toate distincţiile onorifice ale statului persoanelor condamnate pentru „difuzarea de informaţii false”.

Acuzaţia de difuzare de „informaţii false” despre armata rusă este pasibilă de o pedeapsă maximă la închisoare de 15 ani.

Mai multe sute de ruşi simpli au fost condamnaţi în virtutea acestui articol din Codul penal în ultimii aproape doi ani. Moscova a scos în afara legii criticile împotriva armatei la puţin timp după lansarea invaziei în Ucraina la 24 februarie 2022.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata