Deputatul Starîș a atras atenția la APCE: Regimul de la guvernare din Moldova instaurează o dictatură

0

În pofida mai multor circumstanțe, deputatul BCS s-a aflat la Strasbourg, unde s-a întâlnit cu șeful APCE, Tini Cox, și reprezentantul Comisariatului pentru Drepturile Omului și a luat cuvântul în cadrul unei audieri speciale privind situația din Republica Moldova în cadrul fracțiunii Stânga Unită, transmite eNews.

Constantin Starîș i-a atras atenția lui Tini Cox asupra faptului că, sub sloganurile proeuropene, regimul de la guvernare din Moldova instaurează o dictatură.

„Folosind regimul nesfârșit al stării de urgență, autoritățile restrâng libertățile civile, persecută opoziția, închid mass-media nedorite. Și toate acestea pe fundalul situației sociale tragice în care se află majoritatea covârșitoare a cetățenilor moldoveni ca urmare a guvernării incompetente a PAS. Adoptarea unui pachet de legi privind extinderea competențelor serviciilor secrete, contrar opiniei Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, blocarea mass-media cu formularea absurdă pentru propagandă prin tăcere a fost subiectul principal al dialogului cu reprezentantul biroului Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei. Supravegherea propriilor cetățeni la discreția exclusivă a directorului Serviciului de Informații și Securitate, restricționarea capacității de a obține informații din diverse surse, nu doar din surse afiliate guvernului, încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor”, a declarat Starîș.

Luând cuvântul în cadrul fracțiunii Stânga Unită a APCE, deputatul moldovean a amintit că în timpul guvernării PCRM, controlul asupra serviciilor de informații, Curții de Conturi, Comisiei Electorale Centrale a aparținut opoziției.

„Astăzi, toate structurile de stat au fost preluate de partidul de guvernământ. De fapt, actualul regim se deosebește de dictatura oligarhică a lui Plahotniuc doar prin faptul că se bucură de susținerea oarbă a Occidentului colectiv, inclusiv a guvernelor UE și a birocraților de la Bruxelles. Ostilitățile din Ucraina vecină permit autorităților să declare orice politician de opoziție care pledează pentru pace în Moldova și pentru consolidarea neutralității drept „coloana a cincea”. Sondajele arată că peste 80% dintre cetățeni susțin ideea de neutralitate, dar autoritățile declară că aceasta este rezultatul propagandei rusești, fără aspirații pro-NATO ascunse. Creșterea isteriei militariste și sporirea cheltuielilor militare generează temeri serioase că Moldova va fi atrasă în conflict. Obiectivul principal al opoziției de stânga este de a păstra pacea și stabilitatea în țară”, a subliniat Starîș, cerând tuturor interlocutorilor să continue să monitorizeze îndeaproape situația privind respectarea drepturilor omului și a libertăților civile în Moldova și să reacționeze imediat la orice abatere de la normele democratice general acceptate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata