Detalii privind dosarul Achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte

0

Procuratura Anticorupție informează că, în dosarul ,,Achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”,au fost localizate persoanele care anterior au fost anunțate în căutare și în privința cărora au fost emise mandate de arestare preventivă.

Persoanele localizate, un ex-funcționar al Agenției Servicii Publice (ASP) și un om de afaceri, la 19 și 20 iunie 2023, s-au prezentat în fața procurorilor, fiind efectuate acțiunile procesuale – înaintarea învinuirilor și audierea pe marginea circumstanțelor cazului. După efectuarea acțiunilor procesuale, față de aceștia a fost aplicată măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara.

Amintim că, urmărirea penală pe acest caz, a fost pornită la 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală, pe faptul  abuzului de serviciu, săvârșit din interes material (art. 327 alin. (2) din Codul penal), de către factorii de decizie din cadrul ASP, iar urmărirea penală este efectuată de Procuratura Anticorupție, SIS și SPIA a MAI.  Ulterior, în aprilie și mai 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit cauze penală care au fost conexate la cauza principală, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat (art. 327 alin. (3) din Codul penal) și spălarea banilor obținuți fraudulos în perioada 2014-2021 (art. 243 alin. (3) lit. a), b) din Codul penal).

Totodată, în cadrul acestei cauze penale, în calitate de beneficiar efectiv figurează și Vladimir Plahotniuc.

Menționăm că, în noiembrie 2022, nouă persoane au fost trimiși cu rechizitoriu în instanța de judecată pentru examinare în fond, iar o altă cauză penală în privința mai multor persoane acuzate inclusiv în comiterea de spălare de bani se efectuează urmărirea penală în continuare.

Precizăm că, proprietățile acestora au fost sechestrate pentru a asigura restituirea prejudiciului cauzat prin infracțiune, iar la moment se depun eforturi pentru finalizarea în termen maxim posibil a urmăririi penale conform acuzațiilor care îi vizează.

Despre mersul acțiunilor procesuale în această cauză, vom reveni ulterior cu detalii.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata