Dezbaterea fiscală din Chișinău: Analiza cifrelor aduce în prim-plan o luptă de idei

0

Șeful Direcției Economie a mun. Chișinău, Roman Vitiuc, dă de pământ cu ministrul PAS al Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, pentru așa-zisa sa analiză despre situația economică din Capitală. Funcționarul îl „cumințește” pe demnitarul PAS prin argumente și cifre, inclusiv despre taxele pentru agenții economici din Capitală, care, în comparație cu alte regiuni din țară, sunt chiar de două ori mai mici. Vitiuc îl i-a la rost pe Alaiba, care uită de obrăznicia sa și ignoranța față de problemele Chișinăului, și cu tupeu se avântă politic să critice situația economică din Chișinău, presat fiscal fără precedent de actuala guvernare.

„Am citit recent o postare a ministrului debirocratizării proceselor prin eliminarea ștampililor și a personalului de la pompe de alimentare… O analiză „comprehensivă” tocmai pentru 4 ani privind evoluția taxelor locale în municipiul Chișinău. Noroc că la nivel național economia merge strună și ministrul are timp să calculeze taxele locale ce-i drept doar pentru un oraș (municipiu) făcând abstracție de la faptul că practic în toate orașele mari ale Republicii creșteri ale taxelor locale în perioada respectivă au fost mult mai substanțiale, iar povara fiscală (este și așa noțiune domn ministru) generată de taxele locale pentru agenții economici din Chișinău este de circa 2 ori mai mică, decât în cazul altor localități, dar nu e pe asta… așa-i ?!… Important e cifra!!! Dragă ministru am și eu câteva cifre despre „inima economică” a țării, pentru care tot vă doare-n … , Apropo, atunci când ignorați municipalitatea Chișinău în procesul de consultare a politicilor din domeniu, în pofida faptului că economia Chișinăului produce peste 63 la sută din PIB-ul național nu vă mustră conștiința ?! (retoric!)”, se arată în postarea publicată de Roman Vitiuc pe Facebook.

Șeful Direcției Economie a Capitalei i-a demonstrat incompetența demnitarului PAS, Dumitru Alaiba, prin cifre ale statisticii naționale, care plasează Chișinău, la nivel fiscal și economic, pe primul loc la capitolul dezvoltare.

„Cât privește cifrele, conform datelor BNS din 2022: în mun. Chișinău, câștigul salarial mediu lunar brut (12 825,4 lei) depășește cu 22,8% pragul câștigului salarial mediu lunar pe țară; volumul investițiilor în active imobilizate, în mun. Chișinău, a constituit 23 761,7 mil. lei ceea ce reprezintă 64% din volumul total al investițiilor din țară; întreprinderile industriale din mun. Chișinău au fabricat 50,7% din producția totală pe țară, cu o valoare de 43 366,1 mil. lei, fiind în creștere cu 19,3%; venitul din vânzări al agenților economici din mun. Chișinău a cifrat 442,8 mld. lei deținând 72,3% din totalul venitului din vânzări al agenților din Republica Moldova. Cifrele arată, faptele vorbesc. P.S. Sper ca agenții economici, mai cu seamă cei din Chișinău, să simtă debirocratizarea de un miliard (spuneam anterior cifra conteză!), căci până acum au simțit doar inflația, dar asta nu se referă la economie … nu-i așa ?!”, se mai arată în mesajul lui Roman Vitiuc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata