Din 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29 de lei pentru un metru cub de gaz

0

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis în cadrul ședinței de astăzi, 23 septembrie, să majoreze tariful la gazele naturale. Prin urmare, din 1 octombrie curent, consumatorii casnici vor achita 29,27 de lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus.

Majorarea a fost aprobată după ce săptămâna trecută „Moldovagaz” a solicitat majorarea prețurilor la gaz cu 31,5 %: „principalul factor care a necesitat acest pas a fost creșterea semnificativă continuă a prețurilor de achiziție. Solicitarea a fost făcută în strictă conformitate cu legea, o decizie pozitivă a autorității de reglementare va permite companiei să acopere integral costul achizițiilor de gaze și să asigure îndeplinirea obligațiilor contractuale față de furnizor”, a explicat Ceban, referindu-se la solicitare.

ANRE a declarat că în urma analizei solicitării de la „Moldovagaz”, au constatat factori obiectivi care justifică necesitatea majorării prețului.

„La determinarea prețului la gazele naturale furnizate de titularul de licență s-a ținut cont de următorii parametri:
# majorarea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale de la 899 $/1000 m3 la 927 $/1000 m3 (cu +3,1 %). De notat că prețul mediu de procurare a gazelor naturale pentru trimestrul IV, prognozat în baza prevederilor contractuale la circa 1 165 $/1000 m3, este cu 28,7 % mai mare decât prețul mediu anual reflectat în prețurile reglementate în vigoare;
# evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA prognozat pentru anul 2022, estimat la nivel de 19,32 lei/USD față de cursul de schimb mediu anual de 18,58 lei/USD inclus în prețul în vigoare (cu + 4 %)”, se arată într-un comunicat emis de ANRE.

HANRE Preț GN Septembrie by Elena Baranov

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata