Director ANRE: Tariful de 18,61 de lei la gaz va fi valabil pe parcursul întregului an și acesta ar mai putea crește

0

Tariful majorat de 18,61 de lei pentru un metru cub de gaze, ce va fi achitat începând din 01 iunie de către consumatori, va fi valabil pe parcursul întregului an și nu doar pe perioada verii. Explicația a fost oferită de către unul din directorii ANRE, Eugen Carpov.

”Acest tarif se va menține pe parcursul anului, nu este vorba de trei luni de vară, este un tarif care a fost calculat la un preț mediu de procurare a gazelor naturale de 696 de dolari per mia de metri cubi”, a declarat Carpov pentru Europa Liberă.
Directorul ANRE nu a exclus, de asemenea, că tariful de 18,61 de lei ar putea din nou să fie majorat, dacă devierile negative suferite de Moldovagaz vor fi peste 3%.
”Dacă vor depăși 3%, atunci asta aduce compania în incapacitate de plată a gazelor care trebuie aduse pentru consumul intern, dacă este depășit acest nivel de 3%, atunci compania este în drept și, de fapt, este obligată să vină la ANRE cu calcule, să prezinte dovezi, care reprezintă atât prețul gazului procurat, cursul valutar, dacă există devieri și costurile pe care le suportă compania pe perioada respectivă”, a menționat Carpov.
Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a menționat anterior că tariful care a fost majorat va fi valabil pe parcursul verii, iar din octombrie se va reveni la un preț de 15-16 lei. Ceban a anunțat, pe pagina sa de Telegram, că în iunie prețul de achiziție al gazului este de 880 de dolari.
Din 01 iunie, consumatorii din Moldova achită pentru un metru cub de gaze 18,61 de lei, față de 15,18 cât a fost până la această dată. Guvernul a promis un mecanism de compensare pentru anumite categorii de populație, dar care va fi aplicat începând cu sezonul rece 2022-2023. Deocamdată, Executivul nu a prezentat programul, iar până atunci, consumatorii achită tariful integral pentru gaz.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata