Dorin Recean: Șase țări europene s-au alăturat Republicii Moldova într-un apel internațional către marile companii în domeniul IT, pentru protejarea democrației și combaterea dezinformării

0

Șase țări europene au semnat o scrisoare deschisă prin care îndeamnă marile companii în domeniul IT să acționeze împotriva manipulării și interferențelor informaționale străine, inclusiv a campaniilor de dezinformare care subminează pacea și stabilitatea în Europa. Printre semnatarii scrisorii, pe lângă șeful Executivului de la Chișinău, se numără prim-miniștrii Estoniei, Poloniei, Letoniei, Cehiei, Lituaniei, Republicii Moldova, Republicii Slovace, Ucrainei.

Apelul țării noastre este făcut în contextul participării Republicii Moldova la cel de-al doilea Summit pentru Democrație, găzduit de președintele SUA Joe Biden și la care va participa, astăzi, cu un discurs național, președinta Maia Sandu.

Scrisoarea adresată companiilor internaționale solicită acestora să fie mai vigilente și să reziste să fie folosite ca mijloc de promovare a obiectivelor maligne. Semnatarii subliniază importanța cooperării și a angajării cu o gamă largă de părți interesate – guverne, societate civilă, experți și mediul academic – pentru a asigura un răspuns eficient al întregii societăți la dezinformare. Documentul subliniază că guvernele semnatare au constatat că dezinformarea este desfășurată pentru a destabiliza țările, a slăbi democrațiile și, în cazul statelor aspirante pentru aderare la UE, să deraieze procesele de transformare și modernizare..

Pentru a soluționa aceste probleme, scrisoarea propune mai multe acțiuni concrete. Acestea includ utilizarea algoritmilor care prioritizează acuratețea și veridicitatea informațiilor partajate, politici de moderare mai clare și reguli mai stricte pentru conținuturile plătite de către utilizatori verificați.

„Acesta este un apel la acțiune, deoarece manipularea și interferența malignă străină, inclusiv campaniile de dezinformare reprezintă o amenințare la adresa democrației, a stabilității și a securității noastre naționale. Marile companii de tehnologie au puterea de a fi aliați vitali în efortul nostru comun de a combate atacurile informaționale ostile împotriva democrațiilor și a ordinii internaționale bazate pe reguli.”, spun prim-miniștrii Estoniei, Poloniei, Letoniei, Cehiei, Lituaniei, Republicii Moldova, Republicii Slovace, Ucraina.

„Vă îndemnăm să vă uniți forțele cu guvernele democratice și cu societatea civilă și să lucrați împreună pentru a proteja integritatea informațiilor și pentru a asigura securitatea societăților noastre.” notează liderii europeni în apelul comun lansat astăzi.

Apelul face parte din efortul mai amplu de promovare a valorilor democratice și de combatere a dezinformării.

Vezi aici angajamentele țării noastre în contextul Summit-ului pentru Democrație, găzduit în perioada 29 – 30 martie de președintele SUA Joe Biden.

De asemenea, Republica Moldova a coordonat cohorta pentru cooperarea internațională în domeniul anticorupție, a cărei recomandări pentru fi consultate aici. Combaterea corupției este parte integrantă a eforturilor de consolidare a democrației la nivel mondial. Cooperarea internațională în investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt și de recuperare a activelor este crucială pentru a depăși impunitatea asociată cazurilor grave de corupție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata