Dosar de investigație: Afacerile dubioase ale unei moldovence din Edineț sub masca carității

0

Fenomenul influencerilor a ajuns să creeze personaje precum „Anișoara Postolachi”, prezentată adesea la TV, inclusiv la ProTV și la Moldova 1, drept medic chirurg rezident. Un medic rezident care lucrează în spital, e activistă, cântăreață și organizatoare de campanii umanitare. Până când a încercat să strângă bani pentru un bărbat mort de opt luni.

HotNews.ro a descoperit cel puțin cinci familii în numele cărora Ana Postolachi a strâns donații în conturi bancare ale sale. În aceste cazuri, banii strânși nu au ajuns la părinți sau semnăturile și datele personale nu sunt recunoscute de oameni.

După cum susține însăși tânăra, ea este medic și are o asociație caritabilă. În luna ianuarie, aceasta a publicat pe Facebook, pe grupul „EȘTI DIN IAȘI”, o fotografie în care apare un bărbat în vârstă care stă în ușa casei și se sprijină cu o mână de perete.

Grupul are aproape 66.000 de membri, este dedicat ieșenilor, sunt postate în el anunțuri de orice fel, reclame, cereri de donații sau adopții de animale. Ana Postolachi era unul dintre administratorii grupului.

„Din păcate, destinul nu e atât de blând cu unii dintre semenii noștri, cei mai vulnerabili”, a scris „Anișoara Postolachi” în dreptul imaginii, cerând donații pentru „bătrân”. Postarea sa prinde imediat. Femeia le-a spus oamenilor din grupul online că a fost la el cu o săptămână înainte și este bolnav, având nevoie de alimente și de sprijin financiar.

A doua zi după postarea de pe Facebook, la 31 ianuarie curent, Ana Postolachi a anunțat că „a murit nea Alexa, din postare”. Dar, de fapt, „nea Alexa”, adică Constantin Alecsa, nu a murit în acest an. De fapt, bărbatul a decedat la 8 iunie 2023, la vârsta de 59 de ani. Dovada este însăși crucea de lemn din cimitir, unde sunt însemnate toate datele bărbatului. 

„A fost lucrarea noastră. I-am săpat groapa în vara lui 2023, scrie acolo când”, spune un lucrător al cimitirului. 

Anișoara Postolachi spusese despre „Alexa” în ianuarie 2024 că suferea din cauza autorităților. Aceasta a pretins că a ținut legătura cu „o vecină” și cu unele rude ale lui Constantin. La câteva străzi distanță de cimitir stau chiar cei doi frați ai acestuia.

Cine este Ana Postolachi? 

Ana Postolachi are vârsta de 32 de ani, s-a născut la Edineț, Republica Moldova. Pe rețelele sociale și la televiziunile pe unde merge se prezintă ca medic chirurg rezident. Pe Instagram la descriere a trecut: „Doctor. Singer. Writer. Filantrop. Actress”. Și „politician PNL”.

Listei Anei Postolachi i se adaugă și cazul unui ONG, Anima Mia. Organizația a avut un parteneriat mai lung cu CaritAni. Împreună au organizat anul trecut o licitație de tablouri cu strângere de fonduri pentru mai mulți copii, inclusiv pentru băiețelul cu leucemie din Republica Moldova. Președinta Anima Mia a făcut plângere penală. Între timp, Ana Postolachi continuă să strângă donații publice pe Facebook în conturile ei.

Pe data de 27 octombrie 2023, o mamă din București a depus o plângere la poliție împotriva Anei Postolachi. 

Fetița femeii, în vârstă de câteva luni, are o suferință genetică rară care îi transformă pielea în răni la cea mai mică atingere. Asociația „Vocea Femeilor” o ajută să strângă fonduri pentru tratamentele ei.

Așadar, în luna octombrie, ONG-ul a descoperit că Postolachi a luat fotografiile de pe pagina lui de Facebook. Apoi a editat fotografiile, a acoperit logoul și a prezentat cazul ca fiind al ei. Mama nu a cunoscut-o pe Postolachi și nici nu a vorbit vreodată cu ea.

(…) Postările de pe Facebook, șterse între timp, au adunat sute de reacții, comentarii și distribuiri. În comentarii, Postolachi le-a spus oamenilor că se ocupă personal de caz prin asociația ei, CaritAni.

„Anișoara” a afirmat că ea a avut grijă să-i asigure copilului o parte din tratament decontat de stat. Într-un alt mesaj a scris că fetița va ajunge pentru tratament în Turcia. Într-o postare ulterioară a scris că fetița este așteptată într-un spital din Austria.

Singura informație adevărată este legată de plecarea din Austria, pe care a aflat-o de pe pagina celeilalte asociații. A copiat de la asociația care o are, de fapt, în grijă pe fetiță, a povestit mama, la discuția cu jurnaliștii. Cea mică a și ajuns în ianuarie în Austria.

Citește întreaga investigație aici.

Sursa: hotnews.ro

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata