Dosarul lui Igor Dodon, acceptat de CtEDO

0

Dosarul fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a fost acceptat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Într-o postare pe rețelele de socializare, Igor Dodon a scris că CtEDO a solicitat opinia Guvernului și i-a formulat mai multe întrebări privind încălcarea dreptului la un proces echitabil, transmite Știri.md.

„Confirm comunicarea de către CEDO Guvernului R. Moldova a cauzei Dodon Igor versus Moldova. Pentru mine, persoană care a ocupat mai multe funcții de demnitate publică, aceasta nu poate fi un motiv de mândrie și bucurie. Faptul că a trebuit să ajung tocmai la CEDO pentru ca să cer dreptate și să se constate abuzurile comise de politicienii aflați la guvernare în țara noastră în complicitate cu pionii lor din justiție, nu mă bucură. Am acceptat să mă adresez la Curtea Europeana doar la insistențele avocaților mei, care mă avertizau că justiția în general, judecătorii și procurorii în cazul meu, se află sub presiune enormă și că eu nu am șanse să beneficiez de un proces echitabil. Acest lucru era și mai vizibil, în condițiile în care guvernarea își numea după bunul plac și cu încălcarea oricăror norme democratice judecători “temporari” și docili la Curtea Supremă de Justiție, judecători care judecau cazul meu. Conduita în principiu și deciziile care erau adoptate de acești judecători confirmau temerile avocaților mei”, a scris Dodon.

Fostul șef de stat a mai scris că CtEDO a formulat întrebări Guvernului R. Moldova privind încălcarea dreptului la un proces echitabil, dreptului la o instanță de judecată bazată pe lege și încălcarea dreptului la libera circulație.

„Eu nu pretind la careva satisfacții materiale. Pentru mine este importantă constatarea încălcărilor drepturilor omului și faptul că aceste constatări vin de la o jurisdicție internațională cu adevărat notorie în domeniul protecției drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Chiar mi-aș dori ca dosarul meu la CEDO ca și altele asemenea, depuse de oamenii noștri la Strasbourg, să-i determine în sfârșit pe judecătorii și procurorii noștri să înțeleagă că ei nu sunt instrumente în mâna politicienilor, ci sunt instituții de aplicare a legii și protecție a drepturilor omului. Vom vedea cum vor evolua lucrurile, dar și cum vor acționa și comenta autoritățile în cazul meu. Sper să nu-și acopere iar ilegalitățile cu sloganuri sterile privind războiul hibrid, și integrarea europeana. Ori, integrarea europeană nu poate fi folosită de nici un partid politic aflat la putere ca slogan politic și paravan pentru acoperirea abuzurilor, limitarea drepturilor omului și nimicirea oponenților politici”, a conchis Igor Dodon.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata