EDITORIAL// APCE: Autoritățile moldovenești au eșuat în procedura de preîntâmpinare și reformele în justiție

0

APCE a condamnat autoritățile moldovenești pentru încălcarea normelor democratice și a statului de drept

Sincer să fiu, chiar și cei mai aprigi luptători pentru democrație în Moldova au căzut demult în pesimism, pentru simplul motiv că birocrația europeană a trecut de mult timp cu vederea fărădelegile evidente comise de regimul Maiei Sandu. Dar, după cum se pare, cei care și-au luat adio de la speranța de a construi în țara noastră un stat de drept nu au dreptate: Europa, dacă doarme, doar cu un singur ochi.

Mă refer la faptul că pe site-ul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a fost publicată o declarație de condamnare a regimului de la guvernare din Republica Moldova. N-o să vă vină să credeți, dar declarația se referă la ignorarea de către autoritățile moldovenești a rezoluției APCE privind reforma justiției și dezvoltarea instituțiilor democratice, adoptată în ianuarie 2023. Membrii APCE constată eșecul (!) implementării procedurii de preventie și a reformei justiției. În calitate de exemple, deputații APCE citează cazul scandalos al lui Iulian Munteanu, care „a trecut prin filtrele Comisiei de verificare prealabilă, deși este învinuit într-un dosar penal”.

Am putea presupune că acest lucru este de domeniul ficțiunii, dar APCE a fost cu adevărat indignată de modul în care Moldova s-a ocupat de fostul procuror general! Declarația se referă la „decizia fără precedent a președintelui moldovean de a-l demite pe procurorul general Alexandru Stoianoglo, în pofida examinării în curs a cazului său în instanțele naționale și la CEDO”. Toate acestea, în opinia deputaților APCE, „demonstrează eșecul procedurii de preîntâmpinare și al reformei justiției”.

Deputații APCE au subliniat, de asemenea, încălcarea flagrantă de către partidul de guvernământ a recomandărilor Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei. „Autoritățile au modificat legislația electorală în perioada preelectorală, contrar cerinței care interzice orice modificare a legislației electorale în anul de dinaintea alegerilor”, se arată în declarația publicată pe site-ul APCE. Membrii APCE sunt convinși că „acest lucru creează o disproporție între drepturile constituționale ale cetățenilor, separându-i în mod clar pe cei care susțin guvernul de cei care nu îl susțin, și creează condiții pentru abuzuri”.

Faptul că „partidul de guvernământ și-a început ilegal campania pentru alegerile locale înainte de începerea perioadei electorale” nu a trecut neobservat de către deputații APCE. Membrii APCE nu s-au limitat la constatarea faptelor de încălcare a legii, ci au făcut apel la autoritățile moldovenești să realizeze reforme în conformitate cu statul de drept și cu standardele Consiliului Europei. O atenție deosebită trebuie acordată, se spune în declarație, necesității de a implica opoziția parlamentară și societatea civilă în procesul de reformă. Deputații APCE leagă direct această necesitate de situația din Moldova în ajunul alegerilor locale, prezidențiale și parlamentare.

Declarația a fost semnată de reprezentanții a 13 țări europene, dintre care 9 sunt membre ale UE. Aceștia reprezintă diferite grupuri politice din cadrul APCE. Unul dintre semnatari a fost fostul șef al Comitetului de monitorizare al APCE, Stefan Schönach, care cunoaște bine situația din Moldova. În timpul discuției, au fost prezentate fapte flagrante de șantaj direct al alegătorilor de către conducerea de vârf a Republicii Moldova.

Situația deplorabilă în ceea ce privește respectarea normelor democratice, a statului de drept și îndeplinirea recomandărilor instituțiilor europene a fost discutată de Constantin Starîș, deputat și membru al delegației APCE din partea BCS.

 

Autor: Valeriu Reniță

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata