EDITORIAL// Este oare Europa solidară cu guvernarea Maiei

Maia Sandu
0

Declarația depusă de deputatul Constantin Starîș la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a colectat 20 de semnături din 306 de parlamentari. Bine scrisă, ea însumează o serie de argumente imbatabile legate de bîlbele comisiei de prevetting, fărădelegile săvîrșite în raport cu Alexandr Stoianoglo și modificarea în pripă a legislației electorale în ajun de alegeri. Semnatarii declarației vin și cu anumite recomandări care țin de un control mai strict asupra reformelor și desfășurării alegerilor.

Totuși numărul de semnatari este insuficient pentru ca această declarație să fie considerată formatoare de trenduri. Poziția majorității deputaților Consiliului Europei rămîne a fi una ilogică dar perfect în concordanță cu vizijnea exprimată de alte instituții europene care susțin orbește guvernarea Maiei Sandu. Deși abundă cu dovezi ale unui comportament abuziv și intruziv al guvernării, exponenții politicii europene preferă în mare parte s-o facă pe niznaiul încălecînd poziția comodă a unor văslași în sensul curentului.

Guvernarea moldoveană nu pare să fie jenată de apostrofările venite din partea unor instituții ca CEDO sau Comisia de la Veneția, pe care le tratează ca pe niște sîcîieli neavenite dar tolerabile, ușor de neglijat. Întors de la Bruxelles, premierul Dorin Recean a ținut să menționeze că von der Leyen este solidară cu guvernarea de la Chișinău. E o remarcă pe care o găsim oarecum improprie întrucît e clar demult că Comisia Europeană nu-și va schimba tratamentul aplicat Republicii Moldova și simpatiile politice pînă la alegerile Parlamentului European din iunie 2024. Doar după această perioadă va fi posibilă o reașezare a lucrurilor mai în albia normalului. Deocamdată, însă, europenii judecă Moldova prin prisma dublelor standarde, suferind de orbul găinilor.

Aceasta fiind situația, n-ar trebui să ne așteptăm la schimbări imediate. Nici declarația unor parlamentari de la APCE despre abuzurile guvernării și nici postările lui Igor Dodon adresate ambasadorilor occidentali care contabilizează doar recepțiile la care iau parte nu vor fi în măsură să clintească instantaneu această poziție demult osificată și inerțială.

Totuși, lucrurile sînt deja în schimbare și vedem indicii clare că poziția occidentală pro Maia Sandu devine din ce în ce mai de nesusținut. CEDO și Comisia de la Veneția pot doar îndulci prin tot felul de găselnițe juridice hotărîrile negative pe care le dau Republicii Moldova. Experții proguvernamentală sînt din ce în ce mai puțin inspirați atunci cînd sînt rugați să facă pledoarii în favoarea puterii.Iar Maia Sandu preferă tot mai multe zile să se afle peste hotare.  Picătura de apă roade stînca de granit.

Autor: Cornel Ciurea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata