EDITORIAL// Premierul se bâlbâie

0

Gavriliță  are un răspuns  universal la toate întrebările: “Nu știu, vom vedea…”  

Ieri premierul Natalia Gavriliță s-a bâlbâit în fața auditoriului emisiunii ”Politica Nataliei Morari”, deși moderatoarea  i-a creat condiții excelente de dialog și exprimare nestingherită. Când vorbim de bâlbe, avem în vedere inconsecvența discursului profesional a prim-ministrei, nu sincopele jenante în formularea gândurilor, precum și utilizarea improprie a noțiunilor în româna englezită (pocită, zic unii) a doamnei Gavriliță, care n-a reușit să-și acomodeze și încălzească graiul către sărbătoarea limbii după perioada “glacială” de pe Insulele Britanice.

Au fost două întrebări privind dublul standard în abordarea legislației.  Doamna Gavriliță n-a găsit argumente să ne convingă, de ce elita politică și miile de cetățeni  pot să-și dea frâu liber emoțiilor fără măști la parada militară și festivalul “Summer Fest”, care durează de trei zile, iar micuților care merg  azi pentru prima dată la școală li s-a interzis magia “primului clopoțel”?

La fel premierul s-a bâlbâit când i s-a cerut să explice, de ce procurorii și judecătorii sunt bănuiți de corupție , dacă nu-și declară imobilele în care își duc trista existență, fals atribuite  părinților ori socrilor, iar Dumneaei, care a procedat aproape la fel, nu este prezumată, ci rugată să-și redacteze declarația de avere?

Aici este necesar să precizăm, că  moderatoarea emisiunii a scos-o pe doamna Gavriliță basma curată, zicând că o știe “tare demult”  și poate pune mâna în foc, că prim-ministra nu e coruptă. Deci, de azi înainte, ar mai exista o excepție de la lege,  care începe cu “dacă ești prietena Nataliei Morari…”

Am aflat ieri la fel, că după ce Kozak i-a promis Maiei Sandu un preț special la gaze și mai ales după ce șefa noastră de stat a scuipat la Kiev pe oferta reprezentantului lui Putin, Guvernului nu-i priește  să negocieze cu rușii, lăsând problema pe mâna “Moldova-gaz”, care , conform dreptului de vot corporativ, –  pe mâna “Gazprom-ului”.  “Va urma cu siguranță o creștere în lanț a prețului la produsele de primă necesitate?”-  întreabă moderatoarea, dar pentru Gavriliță chiar în acest moment începe să plouă cu picături cât oul direct pe masa studioului.

Maniera de a răspunde a noului premier seamănă cu a unui paznic, numit peste noapte și luat la trei parale de superior pentru nereguli, de care habar nu are. Răspunsul cel mai frecvent din studioul de ieri era “Nu știu, vom vedea”. La întrebarea logică adăugătoare “Bine, dar ce pronosticuri aveți?” urma, de regulă: “Nu știu, tocmai calculăm!” 

După respectivul calapod a comentat, bunăoară, creșterea pensiei. N-a putut răspunde  la întrebarea, dacă guvernarea se va tine de promisiunea să legifereze pensia minima de 2000 lei, jurământ dat solemn de doamna președinte și de către PAS în campaniile electorale de la sfârșitul anului trecut și iulie curent. Va mânca oare inflația lăudata creștere a pensiei cu câțiva euro? “Sigur că da!” – este singurul răspuns evident și corect. “Nu știu, vom vedea, calculăm!” – a răspuns prim-ministra.

Autor: Valeriu Reniță

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata