Electrocardiografe și pulsoximetre, donate de Elveția centrelor de sănătate din 25 de raioane ale țării

0

Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, prin intermediul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, a donat un alt lot de dispozitive medicale, în valoare de 330 670 de franci elvețieni. 

Mai exact, donația include 197 de electrocardiografe și 445 de pulsoximetre de ultimă generație, care vor fi distribuite în 142 de centre de sănătate din 25 de raioane ale țării.

Evenimentul de donație a avut loc la Centrul de Sănătate Strășeni care a beneficiat de cinci electrocardiografe și 15 pulsoximetre. De asemenea, în opt oficii ale medicilor de familie din raionul Strășeni vor fi repartizate 13 electrocardiografe și 27 de pulsoximetre.

„Donația din partea Elveției pentru dotarea sălilor de triaj reprezintă un sprijin important pentru instituțiile medico-sanitare publice de asistență medicală primară și contribuie nemijlocit la creșterea calității asistenței medicale oferite pacienților”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Ion Prisăcaru.

Ambele dispozitive sunt portative, iar cu ajutorul lor persoanele pot fi consultate la domiciliu de către medicii de familie. De menționat că, electrocardiografele donate au 12 canale de măsurare, cu proprietăți de analiză, interpretare și stocare a datelor activității electrice a inimii.

„Dotarea cu dispozitive medicale și instruirea personalului medical cu privire la protocoalele standardizate PEN nr.1 și PEN nr.2 sunt o parte din activitățile pe care le realizăm în colaborare cu partenerii noștri la nivel național și local. În prezent, proiectul moldo-elvețian susține un program de instruire în managementul diabetului zaharat și diagnosticul precoce al piciorului diabetic, acțiuni care vor fi suplimentate cu încă o donație, în următoarele luni”, a subliniat Ala Curteanu, lider de echipă din cadrul proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Precizăm că, primul lot de dispozitive medicale, donat de Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, prin intermediul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă”, realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică, a fost deja repartizat în 67 de centre de sănătate din zece raioane ale țării.

Valoarea totală a donației constituie peste jumătate de milion de franci elvețieni. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata