Erupţie vulcanică în sud-vestul Islandei; oraşul Grindavik, evacuat din nou

0

Un vulcan din sud-vestul Islandei a erupt duminică, a anunţat biroul de meteorologie al ţării, aceasta fiind a cincea erupţie înregistrată în peninsula Reykjanes după anul 2021, transmite Reuters citat de Agerpres.

Ultima erupţie de pe peninsulă, în sistemul vulcanic Svartsengi, a început la 18 decembrie. La acea vreme, oraşul pescăresc Grindavik, cu 4.000 de locuitori, situat la sud-vest de capitala Reykjavik, a fost complet evacuat, iar staţiunea geotermală Blue Lagoon, o populară atracţie turistică, a fost închisă. Grindavik a fost în cele din urmă cruţat, lava scurgându-se într-o altă direcţie.

Autorităţile locale au anunţat sâmbătă că oraşul Grindavík urma să fie evacuat din nou pe fondul unei noi intensificări a activităţii vulcanice în zonă, potrivit agenţiei DPA.

Potrivit unui comunicat al poliţiei, toţi cei 4.000 de locuitori trebuiau să părăsească Grindavík până luni seara, fiindu-le interzis să revină la casele lor pentru următoarele trei săptămâni.

Zona situată în apropierea vulcanului activ este clasificată drept periculoasă în urma unor cutremure înregistrate în noiembrie, existând un risc crescut de erupţii vulcanice, conform unei evaluări a experţilor în apărarea civilă.

În urma seriei de seisme care au avut loc cu puţin timp înainte de Crăciun, când a avut loc o a patra erupţie din ultimii trei ani, au fost înregistrate unele daune majore, inclusiv crăpături profunde pe străzi. În urmă cu câteva zile, media islandeze au relatat că un muncitor a căzut în una dintre aceste fisuri. Căutarea lui a fost întreruptă între timp, iar el nu a fost găsit, potrivit DPA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata