Europarlamentarul basarabean din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Corina Crețu susține că UE trebuie să sprijine zilnic Integritatea teritorială a Republicii Moldova.
„Eu consider că este important că R. Moldova a reușit să demonstreze că are capacități puternice în organizarea Summitului Comunității Politice Europene, eveniment care a avut loc cu ceva timp în urmă, lângă Chișinău, acolo unde au fost prezenți peste 49 șefi de guverne și state, dar desigur și șefii Comisiei Europene, Consiliului European. Consider că în contextul invaziei rusești în Ucraina, Uniunea Europeană trebuie să susțină zilnic integritatea și suveranitatea R. Moldova. Nu este un drum ușor. Pot să vin cu exemplul României aici. România a depus cererea la UE în anul 1995, dar a devenit membră a UE în anul 2007”, a subliniat Corina Crețu, transmite democracy.md cu referire la Tvr Moldova.
Europarlamentarul ASD mai speră ca până la sfârșitul acestui an să înceapă negocierile de aderare între Chiși nău și Bruxelles.
„Desigur, acum ne aflăm în circumstanțe excepționale, un lucru care și solicită măsuri excepționale. Noi sperăm că, în acest an vor începe negocierile, iar în cel mai bun caz, sperăm că R.Moldova va deveni țară membră UE până în anul 2030. Desigur, sunt încă multe lucruri de făcut până atunci. Comisia Europeană a menționat că deja 3 recomandări au fost implementate. Eu cred că este o datorie a R. Moldova de a se folosi de acest avantaj, oportunitate.
Nu vreau să ascund faptul că, aici, în cadrul Parlamentului European, după ce s-a întâmplat invazia Rusiei în Ucraina, mulți dintre colegii mei îmi spuneau că, pentru Ucraina acum este momentul potrivit de aderare. A fost o luptă, mai ales a parlamentarilor români (pentru că noi suntem foarte uniți aici), să demonstrăm faptul că R. Moldova merită aceeași atenție pe care o are și Ucraina, iar populația R. Moldova merită să facă parte din UE.
Din punctul meu de vedere, UE nu poate fi completă fără integrarea R. Moldova în această componență”, a subliniat Europarlamentarul.
Fostul comisar european a mai spus că problema transnistreană nu poate fi un impediment pentru aderarea Republicii Moldova la UE.
Corina Crețu deține și cetățenia Republicii Moldova.