Evghenia Guțul, din Găgăuzia, solicită sprijinul Rusiei împotriva presiunilor Chișinăului

0

Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, se află vineri la Moscova, pentru a denunţa „presiunile” din partea Chişinăului şi pentru a cere ajutor.

Vizita ei intervine la două zile după ce autorităţile din Transnistria, regiunea separatistă prorusă, au decis să se adreseze parlamentului de la Moscova cu o cerere de ajutor şi protecţie, invocând, „prigoana” din partea autorităţilor centrale de la Chişinău, transmite News.ro. Evghenia Guţul a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko.

Guţul a denunţat „presiuni” din partea Chişinăului şi a solicitat sprijinul Rusiei. În replică, Matvienko a numit Chişinăul „rusofob”, scrie agenţia RIA, preluată de NewsMaker.

„Drepturile găgăuzilor sunt încălcate de autorităţile centrale, se întrec deja toate limitele. Noi am avut relaţii de prietenie cu Rusia ani la rând, vrem să avem aceste relaţii şi pe viitor, vrem să avem sprijinul Federaţiei Ruse”, a declarat Evghenia Guţul.

La rândul său, Matvienko a menţionat că Rusia urmăreşte „cu mare tristeţe” evenimentele din Republica Moldova.

„Dacă conducerea Găgăuziei este gata să colaborăm, noi vom acorda tot sprijinul necesar pentru a ne întări şi lărgi legăturile şi nimeni nu poate să ne interzică asta”, a declarat preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko.

Evghenia Guţul este însoţită în vizita de la Moscova de preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dumitru Constantinov.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata