Executivul a aprobat crearea Registrului de stat al lucrărilor topografo-geodezice

0

 Guvernul va pune la dispoziția autorităților publice locale de nivelul întâi un instrument electronic eficient și modern de înregistrare a lucrărilor topografo-geodezice. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat instituirea sistemului informațional geografic de stat ,,Registrul de stat al lucrărilor topografo-geodezice”.

Acesta va permite persoanelor fizice și juridice care execută lucrări topografo-geodezice să le înregistreze printr-un sistem guvernamental gratuit, cu atribuirea identificatorului unic de înregistrare. Înscrierea se va efectua prin sistemul informaţional de  către autorităţile publice locale. În caz de imposibilitate, acest drept va fi transmis autorităţii administrative responsabile de implementarea politicilor în domeniul geodeziei, cartografiei şi geoinformaticii. 

În același timp, sistemul va oferi persoanelor fizice și juridice acces la datele spațiale din Registrul de stat, prin servicii de rețea. 

În prezent, în Republica Moldova lipsește o evidență sistematică a lucrărilor topografo-geodezice, iar lucrările deja executate nu pot fi utilizate la planificarea unor lucrări noi, ceea ce generează costuri suplimentare. Majoritatea lucrărilor topografice în autoritățile publice locale se desfășoară în domeniul construcțiilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata