Expert economic: În Moldova a fost înregistrată a patra reducere semnificativă a rezervelor valutare din istoria țării

0

În luna octombrie 2021, activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au atins maxima istorică de 4,073 de milioane de dolari. În prezent, acestea s-au redus cu 652 de milioane de dolari și au atins nivelul de 3,421 de milioane de dolari. Aceasta este a patra reducere semnificativă a rezervelor valutare din istoria țării, de la obținerea independenței, susține Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Potrivit expertului, BNM a început a interveni încă din luna martie 2021 pe piața valutară, însă aceste intervenții au fost minime, care până în octombrie 2021 au constituit doar 37 de milioane de dolari vânzări. În următoarele patru luni, perioada noiembrie 2021 – februarie 2022, intervenția a fost una extrem de mare, de 479 de milioane de dolari, iar pentru luna martie anticipăm că intervenția va fi de cel puțin 200-250 de milioane de dolari, cea ce înseamnă vânzări totale de circa 750 de milioane de dolari.

Expertul spune că sunt patru factori de bază, care au determinat intervenția BNM. În primul rând este vorba de criza energetică și creșterea fără precedent a prețului de import al gazelor naturale. În al doilea rând a influențat panica provocată de războiul din Ucraina, care a generat procurări masive de valută din partea cetățenilor și a agenților economici. Al treilea factor de contribuție este consumul excesiv al populației din 2021 bazat pe credite și lupta BNM cu inflația importată. Al patrulea factor, care a ajutat Republica Moldova în această perioadă, a fost suportul partenerilor externi. Banii veniți de la Fondul Monetar Internațional (FMI), sub formă de împrumuturi, și de la Comisia Europeană, sub formă de granturi, au diminuat impactul crizei.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, problema prețurilor în 2022 va fi și mai acută decât în 2021. BNM va trebui să intervină pentru a proteja cetățenii, însă această intervenție va fi de câteva ori mai mică decât intervenția provocată de criza energetică și panica in februarie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata