Femeile din Căușeni, dar și din raioanele vecine își vor aduce pe lume copiii în condiții mai bune și mai sigure

0

Centrul Perinatal și Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului raional Căușeni au fost dotate cu echipament medical de ultimă generație, transmis în cadrul unei ceremonii oficiale, care a avut loc la Căușeni. Echipamentul a fost donat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în cadrul răspunsului umanitar oferit de UNFPA Guvernului în asigurarea sănătății sexuale reproductive pentru refugiatele din Ucraina și pentru populația locală.

„Sănătatea maternă se află în inima mandatului nostru și noi pledăm pentru o lume în care fiecare sarcină să fie dorită , iar fiecare naștere să fie în siguranță. UNFPA reconfirmă angajamentul său de a susține strategia și eforturile Ministerului Sănătății în vederea consolidării serviciului perinatal din R. Moldova. Facem asta prin dotarea spitalelor cu echipament medical modern, instruirea personalului medical și revizuirea protocoalelor, astfel încât experiența nașterii să fie una pozitivă”, a declarat Reprezentanta adjunctă UNFPA Moldova, Natalia Plugaru.

În total, UNFPA, cu suportul financiar al Ambasadei Suediei, a investit în Spitalul Raional Căușeni aproximativ 7 milioane de lei. Din acești bani, au fost reabilitate, dotate cu echipament medical modern și mobilier: sălile de naștere, sala de operație, sala de trezire pentru femei, sala de resuscitare neonatală și Secția de transfuzii de sânge din Centrul Perinatal al spitalului. De asemenea, Centrul Perinatal a primit în gestiune o Ambulanță de tip A, care va asigura transferul rapid al femeilor cu risc de complicații și naștere prematură către centre perinatale de nivel superior.

Pe lângă reabilitarea și dotarea mai multor secții cu echipament medical, în Spitalul Raional Căușeni a fost înființată și Unitatea pentru supraviețuitoarele/ii violenței în bază de gen, inclusiv a violenței sexuale. Aceasta a fost setată cu sprijinul UNFPA în coordonare cu Ministerul Sănătății, cu scopul de a răspunde nevoilor imediate ale victimelor violenței. În cadrul unității sunt disponibile o sală de examinare ginecologică cu echipament medical performant necesar și truse pentru asistență post-viol, o sală de suport psihologic, camere pentru personalul medical, o sală de ședințe și un bloc sanitar adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități.

„Datorită calității serviciilor spitalului, fluxul de pacienți care se adresează la noi este ușor în creștere, ceea ce ne motivează să creăm noi perspective. Tindem spre noi performanțe, cu echipamente noi, care vor simplifica munca medicilor și îi vor ajuta să stabilească un diagnostic clar și prompt. De asemenea, acum prestăm servicii medicale atât populației Republicii Moldova, cât și persoanelor refugiate”, a precizat Directorul Spitalului Raional Căușeni „Ana și Alexandru”, Viorel Ceban.

În cadrul răspunsului său de urgență la fluxul de refugiați din Ucraina, UNFPA în colaborare cu alți parteneri, sprijină eforturile Ministerului Sănătății în creșterea rezilienței Serviciului Național de Sănătate Perinatală din Republica Moldova. Intervențiile cheie din ultimii doi ani includ dotarea a 12 centre perinatale cu echipamente medicale moderne, furnizarea de echipamente și consumabile esențiale pentru băncile de sânge în unitățile de asistență medicală care oferă îngrijire obstetrică de urgență, livrarea unui număr de 29 de ambulanțe, îmbunătățirea căilor de coordonare între centrele perinatale naționale și subnaționale, precum și instruirea profesioniștilor din domeniul sănătății în managementul cazurilor de urgențe obstetricale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata