Femeile vor putea munci în perioada concediului de maternitate, beneficiind de indemnizația de maternitate – proiect examinat în comisii

Pregnant businesswoman working on a laptop
0

Femeile vor avea dreptul de a realiza venituri în perioada concediului de maternitate și, totodată, de a beneficia de indemnizația de maternitate. Un PROIECT de lege în acest sens a fost elaborat de către deputatele Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova din Legislatura a XI-a, reprezentând atât majoritatea parlamentară, cât și opoziția.

Deputata Marina Morozova a explicat că, în prezent, pentru perioada concediului de maternitate, care se suprapune cu perioada în care femeia desfășoară activitate de muncă, se achită salariul, dar nu și indemnizația. Astfel, proiectul își propune păstrarea dreptului femeii de a beneficia de indemnizația respectivă, mărimea acesteia urmând să fie determinată în baza venitului soției sau soțului care are un salariu mai mare. „Proiectul urmărește îmbunătățirea ratei de participare a femeilor și reducerea poverii muncii neremunerate sau cu remunerare în plic asupra femeilor însărcinate care continuă să lucreze chiar și în concediul de maternitate”, a argumentat deputata.

Comisia economie, buget și finanțe a acordat, astăzi, avizul pozitiv proiectului în cauză. Inițiativa va fi dezbătută în plenul Parlamentului. Urmează a fi modificate Codul Muncii, Legea cu privire la funcția publică şi statutul funcționarului public și Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata