Fermierii cer convocarea Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu scumpirea uleiului

0

Asociația Forța Fermierilor se declară îngrijorată de scumpirea uleiului și cere convocarea Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit membrilor Asociației, aceste evoluții reprezintă „fie abuz de poziție dominantă al unui procesator, fie acordul de cartel din partea rețelelor mari de comerț”.

„Acest fenomen periculos s-a produs în condițiile micșorării vertiginoase a prețurilor la floarea soarelui în ultimele luni în rezultatul importului masiv a materiei prime din Ucraina la prețuri reduse. Ultimul caz a demonstrat elocvent vulnerabilitatea alimentară a Moldovei de numărul mic de companii, controlate preponderent din afară țării, inclusiv din zone offshore. Pe fundalul crizei alimentare mondiale așteptate în timpul apropiat, riscurile pentru țara noastră cresc enorm. În Republica Moldova domeniile de păstrare, transportare și export a cerealelor și culturilor oleaginoase, precum și procesarea anumitor produselor agricole, sunt controlate de un singur agent economic cu multiple întreprinderi afiliate, înregistrate în zonele, unde nu sunt respectate standardele internaționale de transparență financiară”, se spune în declarația Asociației.

În context, Asociația Forța Fermierilor solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate în vederea discutării modificării Strategiei Securității Alimentare, care ar include obligatoriu următoarele componente:

  1. Interzicerea existenței pozițiilor dominante în sectoarele producerii, păstrării, procesării și comercializării produselor agroalimentare pentru orice companie.
  2. Modificarea imediată a legislației protecției concurenței prin introducerea unor proceduri prioritare și reduse în timp în vederea investigării abuzurilor și acordurilor de cartel pe piețele agroalimentare și dublarea amenzilor pentru aceste încălcări.
  3. Subvenționarea exclusivă a fermierilor mici și mijlocii și cooperativelor acestora în scopuri creșterii, păstrării și procesării culturilor strategice pentru securitatea alimentară.
  4. Interzicerea companiilor controlate direct sau indirect din offshore-uri să arendeze terenuri agricole în Republica Moldova.
  5. Extinderea rezervelor de stat prin procurarea de la producătorii autohtoni a cantităților necesare de grâu, porumb, ulei vegetal și zahăr în vederea asigurării securității alimentare în perioada de un an.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata