Fermierii, instruiţi cum să utilizeze energia regenerabilă în agricultură

0

Au fost instruiţi cum să utilizeze energia regenerabilă în agricultură, dar şi cum să atragă subvenţii pentru dezvoltarea sistemelor de alternativă. 

Mai mulţi fermieri care practică irigarea la creşterea culturilor agricole au participat la un atelier de lucru organizat de Fondul de Dezvoltare Durabilă în cooperare cu Ministerul Agriculturii. Participanţii au vizitat şi o companie agricolă care produce şi utilizează energia regenerabilă.

Liubomir şi Violoncel Vaipan sunt doi fraţi din oraşul Căinari, raionul Căuşeni, care acum 14 ani au pornit o afacere de la o mică podgorie cu struguri. Acum deţin peste 50 de hectare de teren şi graţie modernizărilor realizate în ultimii ani, au devenit o companie etalon, specializată în cultivarea şi ambalarea mai multor fructe. Acum un an, au reuşit să instaleze turbine eoliene şi baterii solare la sistemul de irigare.

„Comparativ cu anul 2020, 2021 am economisit cam 40 la sută din energia utilizată am beneficiat de subvenţii. Anul trecut a fost plafonat la 800 de mii, am beneficiat de toată suma integrală – 50 %. Perioada de răscumpărare a investiţiei este de 4 -5 ani”, a declarant Liubomir Vaipan.

În prezent, în ţară activează 33 de asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigare. Liubovi Stahi este directoarea Asociaţiei de la Slobozia Duşca, Criuleni.

„Dorim să folosim această energie verde. Noi avem posibilitate ca să-i atragem pe mulţi ca să irige, cu atât mai mult că se asteaptă şi ani secetosi. D-lor or căpăta apa mult mai ieftină, or face producţie de o calitate mai bună”, spune Libovi Stahi.

Utilizarea energiei regenerabile în rândul fermierilor este promovată de către partenerii de dezvoltare.

„Dorim ca să informăm producătorii agricoli, dar mai cu seamă cei ce vin din ariile cu irigare centralizată despre posibilitatea utilizării surselor de finanţare Avem peste 10 finanţatori internaţionali care acordă suport”, a declarant reprezentantul proiectului Oleg Stiopca.

„Este foarte dificil ca ei să menţină competitivitatea. Pentru irigare se consumă foarte multă energie electrică, costurile variază de la 20 pana la 60 de procente din tariful la un metru cub de apă”, spune directorul executiv al Fondului de dezvoltare durabilă, Valentina Badrajan.

Pentru crearea infrastructurii de irigare şi pentru autoaprovizionarea cu energie electrică, agricultorii pot accesa subvenţii şi de la stat.

Pe partea de subvenţii se acordă 50 de procente din valoarea investiţiei la procurarea echipamentului pentru panourile fotovoltaice, dar nu mai mult de un milion si jumătate, dar asta este suficient pentru a aproviziona o întrepridere cu energie electrică din resurse regenerabile. Vor fi mai multe milioane dacă vorbim de toate cumulativ proiectele”, a declarat secretarul de stat al MAIA, Vasile Şarban.

În prezent, în Republica Moldova sunt accesibile fonduri de peste 100 de milioane de euro pentru proiecte privind utilizarea energiei regenerabile şi a retehnologizării agriculturii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata